Sutra osnivački sabor Reformista, Čačić: Hrvatska zaslužuje bolju vladu

Foto: FAH

BIVŠI HNS-ovac i kandidat za predsjednika Narodne stranke - reformista Radimir Čačić ustvrdio je danas da ostanak sadašnje Vlade još godinu dana nema smisla, ali i da njezina alternativa nije spremna.

"Nema smisla, ali u ovom trenutku nema niti alternative. Ovog trenutka alternativa nije spremna", izjavio je Čačić u emisiji Hrvatskog radija "Intervju tjedna" upitan treba li sadašnja koalicijska Vlada ostati još godinu dana, i ima li to smisla.

Za preferencijalno glasanje, protiv nižeg praga i zabrane predizbornog koaliranja

Vezano za prikupljanje potpisa za referendum o izmjenama izbornog sustava, građanske inicijative "U ime obitelji", koja se zalaže za uvođenje preferencijalnog glasovanja, Čačić podupire preferencijalno glasovanje, ali je protiv snižavanja izbornog prava s pet na tri posto, a protiv je i da se zabrani predizborno koaliranje.


Komentirajući preferencijalno glasovanje Čačić je naglasio kako je činjenica da je 78 posto građana na izborima za Europski parlament iskoristilo mogućnost preferencijalnog glasovanja i poslalo poruku da to žele.

Podsjetio je kako je isti prijedlog u saborsku proceduru uputila i "reformistica" Natalija Martinčević, ali je taj prijedlog stavljen na zadnje mjesto saborskog dnevnog reda.

SDP i HDZ opekli su se na slučajevima Tomašić, Petir i Picule

Čačić tvrdi da "ni SDP ni HDZ ne žele razbiti monopole utjecaja političkih vodstava", jer su se, kako kaže, "već malo opekli u slučajevima Ruže Tomašić i Marijane Petir u HDZ-u i Tonina Picule u SDP-u".

No, Čačić smtara da bi uvođenje izbornog praga od tri posto i zabrana predizbornih koaliranja moglo dovesti do neodgovornih vlada koje neće moći ništa odgovorno učiniti, osim demagogije i podilaženja biračima.

Istaknuo je kako nije slučajno što 15 zemalja u Europskoj uniji, koje imaju preferencijalno glasovanje imaju i prag od deset posto za njega.

Bumerang se vraća vlasniku

"Ovo što Željka Markić nudi, a referendum će vjerojatno i proći, omogućiti će joj to SDP i HDZ. Bacili su bumerang i sad samo čekaju da ih udari", smatra Čačić.


Komentirao je i nedavni izlazak iz HDZ-a saborske zastupnice i bivše ministrice financija Martine Dalić, rekavši da se bazično slaže sa svim za što se zalagala. Jer, kaže Čaćić, treba se smanjiti teret javnog sektora, posebno javnih tvrtki i broja ljudi, pokrenuti gospodarstvo stavljanjem u pogon postojećih resursa, realizirati projekte u energetici i slično.

"Sada je u javnim tvrtkama ima oko 30 posto ljudi previše, a 15 posto premalo jer kada se treba nešto napraviti onda se nema s kime", rekao je založivši se za uvođenje mjerljivih kriterija i za zaposlene u javnoj upravi.

Sutra osnivački sabor Reformista

Govoreći o sutrašnjem osnivačkom saboru Narodne stranke - reformista, Čačić je rekao da sada imaju oko 4000 članova, a na osnivačkom saboru nazočiti će više od tisuću ljudi.

Čačić je kazao da je nova stranka već sada 'parlamentarna' jer u Hrvatskom saboru imaju dvoje bivših HNS-ovaca zastupnika, Nataliju Martinčević i Petra Baranovića, a to će biti i u idućem mandatu. Vjeruje da će i sam ponovo biti izabran u 3. izbornoj jedinici u kojoj je već pet puta biran.

Čačić: Hrvatska zaslužuje bolje vlade

"Najvažnije je da smo činjenicom da je danas svakom jasno da smo parlamentarna stranka danas i sutra - neucjenjivi", kazao je.

Dodao je i da, ako budu dio buduće vladine koalicije, žele realizirati njima bitne reforme i projekte.

Čačić smatra da sada Hrvatska ima lošije vlade od onih koje zaslužuje, jer se u politici ne koriste znanja i pamet cijeline društva već se sve svodi na uske stranačke krugove.

Pročitajte više