Sutra prijevremeni izbori u više mjesta: Za gradonačelnika Vukovara opet se kandidirao Sabo

Foto: Hina

NAKON godinu dana građani Vukovara ponovno će u nedjelju na birališta kako bi na prijevremenim izborima izabrali novi sastav Gradskog vijeća i novog gradonačelnika.

Gradsko vijeće Vukovara, u kojem je većinu imala koalicija HDZ-HSP AS uz podršku nezavisnog vijećnika, bivšeg SDP-ovca Željka Pinjuha, Vlada je raspustila još proljetos zbog neusvajanja gradskog proračuna te je razriješen i dotadašnji gradonačelnik Željko Sabo (SDP).

Za izbore za Gradsko vijeće Vukovara kandidacijske liste predali su grupa birača - nositelja Mirka Dugana, grupa birača - nositelja Andreja Georgievskog, koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ - nositelja Ivana Penave, koalicija HDSSB-HSP-A HSS-HZ-ABSH-OS-ZZH - nositeljice Slavice Jelinić, Naša stranka - nositelja Ljubomira Ajdukovića, grupa birača - nositelja Željka Pinjuha, koalicija SDSS-SNS-NSS - nositelja Vojislava Stanimirovića, te koalicija SDP-HNS-SU - nositelja Gorana Bošnjaka. Novog vukovarskog gradonačelnika građani Vukovara birat će između Dragana Crnogorca (SDSS-SNS-NSS), Andreja Georgievskog (grupa birača), Slavka Mirnića (Naša stranka), Ivana Penave (HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ), Željka Pinjuha (grupa birača) i dosadašnjeg gradonačelnika Željka Sabe (grupa birača).

Vukovarski SDP neće imati vlastitog kandidata za gradonačelnika već je dogovorena podrška te stranke kandidaturi dosadašnjeg gradonačelnika Željka Sabe. Sabo, iako član SDP-a, na izbore izlazi samostalno ne želeći opterećivati stranku nakon što je protiv njega na Županijskom sudu u Osijeku počelo suđenje za pokušaj podmićivanja dvoje HDZ-ovih vijećnika u vukovarskom Gradskom vijeću. U vukovarskom SDP-u su ocijenili da bi bilo kontraproduktivno istaknuti još jednog SDP-ovca kao kandidata za gradonačelnika.

Nakon niza apela i poziva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da se stranke centra i desnice s hrvatskim predznakom ujedine i pokušaju osigurati većinu u Gradskom vijeću te "iznjedriti" novog gradonačelnika Vukovara, stvorena je velika koalicija HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ. Kandidata te koalicije za gradonačelnika Ivana Penavu (HDZ) podržat će i koalicija HDSSB-HSP-A HSS-HZ-ABSH-OS-ZZH koja nije istaknula vlastitog gradonačelničkog kandidata.

Prvi put na izbore u Vukovaru zajedno izlaze tri stranke srpskog predznaka u želji da pridobiju podršku birača srpske nacionalnosti. Jedna od značajki ovogodišnjih prijevremenih izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnika Vukovara je i gotovo potpuni izostanak predizborne kampanje. Osim završnih predizbornih skupova koalicija predvođenih HDZ-om, SDP-om i SDSS-om, izostala su bilo kakav druga predizborna događanja, pa i uobičajene konferencije za novinare. Po podacima Ureda državne uprave u Vukovaru, u popisu birača grada Vukovara nalazi se 27.148 birača koji će 15. lipnja moći glasovati na ukupno 32 glasačka mjesta.

Sutra prijevremeni izbori za Općinsko vijeće i načelnika općine Sunja

U nedjelju se u općini Sunja održavaju prijevremeni lokalni izbori za članove Općinskog vijeća, načelnika općine i njegovog zamjenika. Vlada je prijevremene izbore raspisala zbog neizglasavanja općinskog proračuna te je Općinsko vijeće raspušteno, a načelnik i njegov zamjenik razriješeni dužnosti. Građani će se na izborima moći opredijeliti za jednu od šest ponuđenih lista po 15 kandidata za članove Općinskog vijeća. Liste su kandidirali HZ-HSP AS, HSP-HSS, HL, Kandidacijska lista grupe birača, SDSS te SDP-HNS-UDU-HSU.

Kandidati za načelnika, odnosno njegovog zamjenika su Grga Dragičević i Josip Kozarić (HDZ), Dalibor Medved (SDP) i Ivan Karanović (HNS), Josip Radman i Karolina Žuna (Grupa birača), te Vitomir Šajnović i Ivan Vidović Mili (HSP). Više od 5300 birača na području općine Sunja glasovat će na 22 biračka mjesta, koja će biti otvorena od 7 do 19 sati.

Prijevremeni izbori i u Slunju te Netretiću

U nedjelju će se u Karlovačkoj županiji održati prijevremeni izbori za gradonačelnika Slunja i načelnika Općine Netretić. U Slunju je Vlada prijevremene izbore za gradonačelnika raspisala jer je prošle godine izabrani gradonačelnik Željko Rendulić dao ostavku. Rendulić je bio izabran kao kandidat Grupe birača "Proljeće". U općini Netretić su prijevremeni izbori raspisani zbog smrti dugogodišnjeg načelnika Ivice Gračana (HDZ).

U Slunju će u nedjelju na 11 biračkih mjesta oko 5100 birača gradonačelnika birati između četiri kandidata: Jure Katića (HDZ), Višnje Magdić (HSS), Damira Vukovića (SDP) te Josipa Gračana, kandidata Grupe birača "Proljeće" koji je bio Rendulićev zamjenik. U slunjskom Gradskom vijeću nema pozicije i opozicije jer stranke nisu ulazile u koalicije i sve se odluke donose većinom glasova. Po pet vijećnika imaju HDZ i Proljeće, SDP ima tri vijećnika, a HSS i ABH po jednog.

U Općini Netretić kandidati su Marijan Sukanec (HDZ), Mijo Ljubenko (HNS) i Mario Peretić (HSS). Glas za njih moći će dati oko 2.600 birača na ukupno 16 biračkih mjesta, a budući načelnik surađivat će s Općinskim vijećem u kojem vlast drži koalicija HDZ - HSS. U opoziciji su jedan nezavisni vijećnik te po jedan iz HNS-a i HL-a.

Pročitajte više