Svađa oko dana Republike Srpske

Foto: Hina

BOŠNJAČKI član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović izrazio je u srijedu očekivanje u Mostaru da će Ustavni sud BiH osporiti datum 9. siječnja kao praznik Republike Srpske, dok skupština ovoga entiteta razmatra donošenje deklaracije kojom bi se osporila takva eventualna odluka suda.

Pod vodstvom haaškog optuženika Radovana Karadžića, skupština srpskog naroda prihvatila je deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine 9. siječnja 1992. Taj datum bošnjački član BiH Predsjedništva smatra spornim zbog čega je i podnio prigovor Ustavnom sudu BiH.

> Najavljena deklaracija o "slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj"

"Srpska u to vrijeme neregularna i jednonacionalna skupština, koja je ignorirala Hrvate i Bošnjake i koja je čak na toj skupštini donijela odluku da se podijeli BiH, dogodila se 9. siječnja i mi taj datum ne prepoznajemo kao datum koji trebaju proslavljati svi građana u Republici Srpskoj", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjendištva BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Pojasnio je da teritorija, državne institucije, praznici i simboli u RS-u pripadaju svim narodima i građanima koji žive u tom dijelu BiH, a datum Daytona je datum u kojemu se svi trebaju prepoznati.

"Ja sam dao jednu apelaciju i mislim da će ona proći na sudu, a ovo što rade u Skupštini RS-a je pokušaj pritiska na sud kako ne bi donio pravičnu odluku", dodao je Izetbegović.

"Odlučno upozorenje"


U Narodnoj skupštini Republike Srpske zastupnici iz srpskih stranaka usprotivili su se ukidanju dana republike 9. siječnja ističući da neće prihvatiti odluku Ustavnog suda BiH. Pripremljen je i prijedlog rezolucije kojom će se osporiti nadležnost državnog Ustavnog suda BiH koji o tome skoro treba donijeti odluku.

"Odlučno upozoravamo tijela i institucije BiH i sve one koji ovakvim i sličnim incijativama i djelovanjem ne doprinose pomirenju i toleranciji među narodima i građanima da nikada nećemo odustati od Dana Republike Srpske i njegovog obilježavanja", rekao je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedjeljko Čubrilović.

Iz Partije demokratskog progresa, koja je žestoki protivnik vladajućem Savezu nezavisnih sodijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, su istaknuli da ova stranka podržava prijedlog deklaracije i da je veoma važno potpuno poštivanje Daytonskog sporazuma.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko je ranije pozvao zastupnike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da ne usvoje deklaraciju kojom se, kako tvrdi, "negira autoritet Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Pročitajte više