Sve je više onih koji se protive obveznom cijepljenju

Ilustracija: Shutterstock

IMAJU  li roditelji pravo na izbor hoće li cijepiti djecu ili ne? Ako se pita Ustavni sud nemaju. Cijepljenje je u Hrvatskoj obavezno, no sve je više onih koji se tomu protive. Očito je da nedostaje potpunih informacija, a neznanje uvijek košta. U Uredu pravobraniteljice za djecu održana je rasprava na temu cijepljenje djeteta u kontekstu prava na najvišu moguću razinu zdravlja.

Svaki lijek ima nuspojave, no logika je jasna - dok su koristi veće od mogućih posljedica, cijepljenje je potrebno. Zahvaljujući cjepivu, mnoge su bolesti nestale. Pa ipak, dok je cijepljenje djece u postkomunističkim državama obavezno, pa tako i kod nas, što je potvrdio i Ustani sud, u brojnim zemljama razvijene Europe ono je na razini preporuke. No upravo te najrazvijenije zemlje imaju visoku razinu po cijepljenosti. Upućeni kažu, zbog potpunih informacija i edukacije. Na tomu bi trebale poraditi naše vlasti, jer sve je više protivnika cijepljenja, u strahu od rijetkih, ali realnih posljedica. No mnogi u nedostatku pravih informacija barataju s upitnima na koje nailaze po internetu. Doduše, strahu i propitivanju pomogle su afere poput one sa svinjskom gripom, pri čemu nije zablistala ni Svjetska zdravstvena organizacija. Stoga je strah među dijelom populacije i razumljiv.

Udruga Cijepljenje - pravo na izbor, broji desetak tisuća članova. Andreja Todorić majka je troje djece, najmlađe nije cijepljeno, a najstariji sin dobio je sva cjepiva i imao je loše iskustvo. "Smatram da kao roditelj nemam sve informacije o mogućim nuspojavama, kratkoročnim i dugoročnim posljedicama. Moje prve sumnje su počele kad mi se najstariji sin razbolio od zaušnjaka dvije godine nakon što se cijepio. Imao je prilično tešku kliničku sliku. Svi kao ljudi imamo pravo na slobodu izbora i odlučivanja", kaže Todorić.

"Neprihvatljivo je da je u RH svako cjepivo obavezno, a roditelji ne sudjeluju u raspravama i odlučivanju"


Nezadovoljna odlukom Ustavnog suda koji je dao za pravo zdravstvenim vlastima je i Đula Rušinović Sunara, iz Udruge za promicanje prava pacijenata: "Tako da jednostavno priječite razvoj osobe, razmišljanja o nečemu, mislim da se ide prema jednoj diktaturi", rekla je Rušinović Sunara.

Roditelji koji ne cijepe djecu izlažu se novčanoj kazni. Pedijatar ih je nužan prijaviti, jer neprijavom izlaže sebe. Problema može biti i s upisom u škole i vrtiće, no kako je obrazovanje obavezno, djetetu koje nije cijepljeno ne može se uskratiti takvo pravo.

Udruga RODA nema službeni stav o cijepljenju, no kaže nam Ivana Zanze, vode se rasprave. "Svaki roditelj treba imati pravo na informirani izbor i edukaciju pa tako i po pitanju cijepljenja. I neprihvatljivo je da je u RH svako cjepivo obavezno, a roditelji ne sudjeluju u raspravama i odlučivanju."

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Tamara Poljičanin postavlja pitanje treba li zaštititi djecu od roditelja koji im osporavaju da budu zaštićeni od bolesti. A važno je zaštiti i drugu djecu. "Kažu da je cijepljenje drugo najveće dostignuće u medicini, odmah nakon pranja ruku s obzirom koliko života spašava i koliko je spriječeno smrti, razvoja teških, kroničnih bolesti i invaliditeta", izjavila je Poljičanin.

Ključ je informacija i edukacija, stava je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i podsjeća na konvenciju o pravima djeteta. Preporuke Odbora za prava djecu su u smjeru visoke procijepljenosti. "Ne želim reći da ne treba kontinuirana edukacija, upozoravati na nekakve moguće nuspojave, vrlo otvoreno govoriti o kvaliteti cjepiva, to svakako da. Ali djeca imaju pravo na zdravlje, a u 21. Stoljeću to znači jednu civilizacijsku razinu koja je dostignuta u smislu cijepljenja", rekla je Milas Klarić.

Pročitajte više