Sve za glasove: Nakon tri godine Josipović ide na Pupovčev domjenak

Foto: FAH

NAKON tri godine Ivo Josipović doći će na tradicionalni prijem kojeg priređuje Srpsko narodno vijeće (SNV) povodom pravoslavnog Božića. Naime, Josipović je zadnji put bio na domjenku 2012. godine iako su sukladno tradiciji isti domjenak pohodili svake godine premijer, šef Sabora, gradonačelnici, dio političke elite u Hrvatskoj te niz veleposlanika.

Da će Josipović sutra ipak doći potvrdio nam je šef SNV-a Milorad Pupovac, a kasnije smo dobili i potvrdu iz Ureda predsjednika Ive Josipovića. 

"Predsjednik Republike prisustvovat će božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća. Predviđeno je obraćanje Predsjednika Republike", stoji u najavi.

Gdje je nestao Josipovićev Džakula

Josipovićev nedolazak na posljednja dva domjenka tumačio se osobnim sukobom između Josipovića i Pupovca. Riječ je o sukobu koji je počeo prije tri godine kada se Josipović našao uvrijeđen napisima u tjedniku Novosti. Tada je na uvredljiv način spominjao Pupovca te govorio o medijskom reketu.

"SNV i Pupovac su u razdoblju naše demokracije odigrali pozitivnu ulogu. Ali, s vremenom, izgradili su monopol, financijski i politički, koji zatvara mogućnost pluralizma unutar srpske manjine, koja financijsku moć pretače u političku ekskluzivnost.", govorio je Josipović prije tri godine najavljujući izmjene zakona o nacionalnim manjinama. Štoviše, Josipović je tada za svog saveznika iz "srpskih redova u Hrvatskoj" uzeo SDF koji vodi Veljko Džakula.

Josipović o monopolu Pupovca


"Manjinska scena, kada je riječ o srpskoj nacionalnoj manjini, je na neki način okovana ili blokirana monopolom koji Pupovac i njegov SNV, odnosno SDSS. To najbolje vidjelo u Kninu kada se pojavila nova osoba, gospodin Džakula, koji je želio s nama obilježiti Oluju", govorio je Josipović u Dnevniku HTV-a.

No, danas u predsjedničkoj kampanji koja je obilježena tijesnom razlikom u prvom krugu između Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović, Josipović se opet odlučio pojaviti kod Pupovca te kao predsjednik održati govor.

ORAH preuzeo Josipovićevu inicijativu za manjine

U međuvremenu Josipovićeve ideje kako treba urediti nacionalne manjine u potpunosti je preuzela njegova simpatizerka Mirela Holy. Naime, ORAH je u prosincu predstavio prijedlog  da se broj zajamčenih saborskih mjesta za predstavnike manjina smanji s osam na četiri. Tada je i predstavljena manjinska politika ORAH-a koja se zalaže za kvalitativnu kontrolu dodjeljivanja financijskih sredstava i njihovog namjenskog trošenja od strane manjinskih udruga.

Manje više sve ono što je Josipović najavljivao preuzeo je ORAH, a Josipović sada u svojim ustavnim promjenama ne spominje posebno manjine. 

Pročitajte više