Svemirsko smeće čistit će "sateliti usisavači", Švicarci žele biti pioniri u čišćenju otpada u Zemljinoj orbiti

ŠVICARSKI znanstvenici planiraju lansirati satelit koji je dizajniran da sakuplja svemirsko smeće i ostatke raketa, prenosi Sky News.CleanSpace One trebao bi djelovati poput usisavača, i prvi je u obitelji satelita dizajniranih za čišćenje svemira.

Gradi ga Švicarski svemirski centar na Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL), koji je priopćio kako se oko Zemlje brzinom od nekoliko kilometara u sekundi kreće oko 16 tisuća objekata većih od deset centimetara, te stotine milijuna manjih čestica otpada.

Claude Nicollier, astronaut i profesor pri EPFL-u rekao je kako je postalo ključno da budemo svjesni postojanja otpada koji okružuje naš planet i rizika koji predstavlja kretanje tog otpada.

Glasnogovornik Švicarskog svemirskog centra Jerome Grosse rekao je kako se za izgradnju satelita za čišćenje razmatraju dvije opcije: jedna opcija je izgradnja uređaja koji bi sakupljao smeće i zatim sam sagorio u Zemljinoj atmosferi, dok je ideja za drugi model uređaj koji bi imao sposobnost sakupljanja smeća koje bi zatim ispalio u atmosferu, dok bi se sam čistač zadržao u svemiru.

Ravnatelj Centra Volker Gass rekao je kako istraživački tim želi ponuditi i prodati čitavu obitelj sustava, dizajniranih da budu samoodrživi, i to što je više moguće. Dodao je kako svjetske svemirske agencije sve više smatraju da je neophodna priprema za čišćenje svega što šalju u svemir, a Švicarski svemirski centar želi biti pionir u čišćenju.

Pročitajte više