Svi će morati poštivati Tuđmana i Šuška? Karamarko kupuje HDZ-ove birače najavom diktature

Foto: Hina

"SVATKO u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne. Morat će poštivati vrijednosti na kojima se temelji hrvatska država - Domovinski rat, naši branitelji i poginuli te politička doktrina dr. Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška", poručio je prošlog tjedna šef HDZ-a Tomislav Karamarko sa obnoviteljskog sabora Zajednice branitelja HDZ-a "Gojko Šušak".

Je li ova Karamarkova izjava najava HDZ-ove diktature ili je Karamarko prigodno odlučio ovakvom izjavom kupiti dio HDZ-ovih birača odanih liku i djelu Tuđmana i Šuška?

"Kao što je Ivo Sanader zaboravio na Tuđmana i tuđmanizaciju, tako bi i Karamarko da dođe na vlast istog trena zaboravio retuđmanizaciju"


"Gospodin Karamarko je to rekao na stranačkom skupu i to nije poruka široj javnosti. Na likovima i djelima Franje Tuđmana i Gojka Šuška nije moguće graditi ništa ozbiljno, a toga su svjesni i u HDZ-u", smatra politički analitičar Davor Gjenero.

Gjenero navodi kako je s Tuđmanovim likom moguće napraviti jedino ono što su degolisti u Francuskoj napravili s Charlesom de Gaulleom - uvjetno ga očistili od svih problematičnih dijelova njegove biografije i isticati maksimalizaciju nacionalnih interesa. "Kad bi HDZ od Tuđmana pokušao napraviti isto, za njih bi to bilo produktivno. On je još uvijek dobar trademark, ako ljudi zaborave kakav je bio stil njegove vladavine i koje su posljedice", navodi Gjenero.

Karamarkova poruka je, kaže Gjenero, bila usmjerena prema onom dijelu biračkog tijela koje je konzervativno i za koje lik i djelo Franje Tuđmana i dalje ima iznimno veliko značenje.

"Tuđman je bio krajnje kontroverzan lik, loše obrazovan, s vrlo sumnjivom biografijom punom kontroverza i s katastrofalnim `scoreom` kao vladar. Kao čovjek koji je funkcionirao kao autoritarni vladar, od njega nije moguće stvarati bilo kakav realni element zajedničke politike u Hrvatskoj. Toga je Karamarko privatno sigurno svjestan. To je prolazna izjava koja nije namijenjena općoj javnosti nego jednom dijelu članstva HDZ-a. Kao što je Ivo Sanader zaboravio na Tuđmana i tuđmanizaciju, tako bi i Karamarko da dođe na vlast istog trena zaboravio retuđmanizaciju. Od Tuđmana i Šuška jednostavno politički ništa ozbiljno nije moguće napraviti", smatra Gjenero.

Pročitajte više