Švicarski franak i zlato prestaju biti sigurna utočišta kapitala

Foto: Arhiva

ŠVICARSKI FRANAK, valuta koja je predstavljala utočište ulagačima od širenja dužničke krize u eurozoni, mogao bi prestati to biti, upozoravaju analitičari francuske banke Societe Generale.

Banka prognozira da bi tečaj švicarskog franka mogao do sredine 2014. oslabiti za gotovo 10 posto u odnosu na euro, budući da su sistemski rizici vezani za eurozonu sve manji. Trenutno se eurom trguje po 1,229 švicarskih franaka.
 
Sistemski rizik u eurozoni je oslabio, a daljnji napredak očekuje se u rješavanju pitanja solventnosti zemalja članica eurozone, tako da bi švicarski franak mogao izgubiti svoju privlačnost kao alternativno ulaganje, navode analitičari Societe Generale.
 
Međutim, postoji mogućnost da Švicarska narodna banka (SNB) iduće godine povećatikamatne stope kako bi neutralizirala rast cijena nekretnina, što bi moglo ograničiti pad vrijednosti švicarske valute, napominju u analizi.
 
Švicarska bilježi rast cijena nekretnina od početka globalne financijske krize 2008, koji je potaknut izrazito niskim kamatnim stopama.
 
Banka očekuje da će potražnja za švicarskim frankom ostati nepromijenjena tijekom idućih 12 mjeseci.
 
Financijski direktori švicarskih kompanija očekuju da će u idućih 12 mjeseci domaća valuta dodatno oslabiti na 1,25 franaka za euro, pokazali su nedavno rezultati ankete tvrtke Deloitte, provedene na uzorku od 120 financijskih direktora.
 
Franak je, inače, od pocetka godine prema euru oslabio 2,3 posto zbog popuštanja krize u eurozoni.
 
Dosljedna i uspješna obrana minimalnog valutnog tečaja od strane središnje banke ojačala je povjerenje financijskih direktora da se tečaj franka neće u skorijoj budućnosti vratiti prethodnim visokim razinama, tumače u Deloitte.
 
Uz franak, tradicionalno utočište za kapital u neizvjesnim gospodarskim prilikama predstavlja i zlato.
 
Njegova cijena, međutim, pada već peti dan zaredom, što je najduže razdoblje pada vrijednosti zlata u posljednja tri mjeseca, a neizvjesno je kada će američki Fed početi smanjuje monetarne poticaje gospodarstvu SAD, koji inače pozitivno utječu na cijenu zlata.
 
Od početka godine, cijena zlata je u minusu za 23 posto.
 
 

Pročitajte više