"Svijet bez siromaštva je nadohvat ruke": Do 2030. godine u svijetu više neće biti ekstremnog siromaštva?

Ilustracija: AFP

DO 2030. godine u potpunosti bi se trebalo iskorijeniti ekstremno siromaštvo u svijetu - najnoviji je to cilj Svjetske banke. Novi šef Svjetske banke Jim Yong Kim je optimističan: "Svijet bez siromaštva je na dohvat ruke. U vremenu jedne generacije zemlje u razvoju mogu gotovo potpuno iskorijeniti ekstremno siromaštvo". Ključ uspjeha je trajni rast, osobito u južnoj Aziji i afričkim zemljama južno od Sahare. piše DW.

Gotovo sedam milijuna djece umire svake godine zbog nedostatka hrane

Prema definiciji Svjetske banke ekstremno siromašan je onaj tko ima na raspolaganju manje od 1,25 američkih dolara na dan. Prema procjenama je 2010. godine oko 1,2 milijarde ljudi živjelo u ekstremnom siromaštvu, 870 milijuna je svakodnevno gladovalo. Gotovo sedam milijuna djece umire svake godine zbog nedostatka hrane.

Udio ekstremno siromašnih u svjetskom stanovništvu bi prema predodžbama Svjetske banke sa sadašnjih 21 posto trebao biti smanjen na manje od tri posto do 2030. godine. Između 1990. i 2010. godine udio ekstremno siromašnih u svijetu gotovo je prepolovljen, što daje nadu da će i najnoviji cilj Svjetske banke biti ispunjen.

"Naša obveza mora biti pobrinuti se za to da ove povoljne okolnosti budu dopunjene dobro promišljenim odlukama, kako bismo ostvarili tu povijesnu mogućnost", rekao je Kim u svom govoru.

Glavni uvjet - trajni rast

Uvjet je, piše DW, trajan rast u zemljama na putu industrijalizacije. Za to su tamo potrebne nove investicije u obrazovanje i javne ustanove. Osim toga mora se koncentrirati na svladavanje posljedica prirodnih katastrofa. Klimatske promjene su fundamentalna prijetnja gospodarskom razvitku i borbi protiv siromaštva, smatra Kim.

Svjetska banka će kod izbora projekata jače nego do sada paziti na taj cilj svojih 188 zemalja članica češće na to podsjećati, rekao je predsjednik Svjetske banke u govoru na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu. Svjetska banka će pratiti napredak i jednom godišnje objavljivati izvještaj.

 

Pročitajte više