Svjetska banka: Ne vidimo oporavak u Hrvatskoj, još ste u recesiji

DIREKTOR Svjetske banke za zemlje srednje Europe Peter Harrold je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da Hrvatska, ako se namjerava izvući iz krize, mora održati financijsku stabilnost, nastaviti strukturne reforme i maksimalno iskoristiti pogodnosti od ulaska u Europsku uniju.
 
Kako je najavljeno na konferenciji, Svjetska banka ne očekuje u ni u idućoj godini velike pomake u kretanju hrvatskog BDP-a, dakle, bez oštrog rasta, ali i bez katastrofe. Detaljnu prognozu predstavit će sredinom prosinca. Harrold je rekao i da je optimističan oko mogućeg gospodarskog oporavka Hrvatske, posebice ako će znati iskoristiti ogromna sredstava od 10 milijardi eura koja će joj u idućih sedam godina biti na raspolaganju iz EU-ovih fondova.

Svjetlo na kraju tunela: Dobro iskorištavanje novca iz EU-ovih fondova

Međutim, Harrold upozorava da se Hrvatska treba dobro pripremiti kako bi mogla izvući taj novac. Istaknuo je i da bi premijer Zoran Milanović u tome trebao pomoći ministru regionalnog razvoja i EU fondova Branku Grčiću. Također je rekao da hrvatski državni vrh mora učiniti sve kako bi privukla izravna strana ulaganja te da javne investicije financira iz izvora EU-a umjesto domaćim sredstvima.
 
Harrold je podsjetio na primjere baltičkih zemalja koje su nakon početka krize zabilježile čak dvoznamenkasti pad, ali se u posljednje vrijeme oporavljaju, i to sa stopom rasta od pet do šest posto, prije svega zbog toga što su se okrenule izvozu na tržišta Rusije i srednje Azije.

Na kraju je ponovio da hrvatska Vlada u novom proračunu mora nastaviti s rezanjem troškova i smanjenjem deficita kako bi održala kreditni rejting te nastojati porezno opterećenje prebaciti s rada na imovinu.

Pročitajte više