Svjetski dan srca obilježit će se inicijativom "Kreni putem zdravog srca": U Zagrebu u nedjelju "šetnja za srce"

Foto: Promo plakat

INICIJATIVOM "Kreni putem zdravog srca" u nedjelju 29. rujna obilježit će se Svjetski dan srca.

Inicijativa poziva građane na informiranje o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, ubojici broj jedan u Hrvatskoj i svijetu. Upravitelj zaklade "Hrvatska kuća srca" Davor Miličić, naglasio je zašto je važno informirati se o kardiovaskularnim bolestima. "Jer mi, kao što već dobro znamo, spadamo u zemlje u kojima su kardiovaskularne bolesti ubojica broj jedan. To naravno ne bi trebalo biti tako, jer je dobra vijest da tako kažem koju isto tako svi dobro znamo, da se kardiovaskularne bolesti mogu spriječiti. I naravno da su, kad se gleda statistički, mogućnosti preventivnog djelovanja ogromne", rekao je Miličić.

Glavni uzroci oboljenja su nezdrava prehrana i premalo kretanja, ali je dobra stvar da preventivno djelovanje može smanjiti smrtnost za čak 40-70 posto. Tu je naravno najvažnija edukacija, naglasila je zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Kusin. "Pozdravljam tu inicijativu, koja se ove godine održava pod motom "Kreni putem zdravog srca" jer svima nam je važno zdravo srce. Jer jedino društveno odgovorne inicijative kao što je ova okupljajući više sudionika, mogu doprinijeti Hrvatskom poboljšanju zdravlja i kvalitete života naših građana".

Akcijom se žele educirati svi, i oni stariji ali i oni najmlađi, pa će se tako u nedjelju održati i šetnja za srce, u Parku prirode Medvednica, pod stručnim vodstvom fitness instruktora Maria Valentića na koju su svi pozvani. "Rekao bih samo da je hodanje jedan najzdraviji, najprirodniji i ono što je najvažnije i najjeftiniji oblik kretanja, kojim uspješno možemo spriječiti sve negativne posljedice sjedilačkog načina života", izjavio je Valentić.

Šetnja kreće dakle u nedjelju u 10 sati, a okupljanje je kod Šestinskog Lagvića. Osim u Zagrebu, cijeli idući tjedan održavat će se zdravstvene akcije diljem Hrvatske, kako bi se ljudi mogli educirati i informirati o opasnosti ovih bolesti. Popis akcija nalazi se na web stranici www.kardio.hr

Pročitajte više