Svjetski je dan mlijeka: Hrvatska je jedna od zemalja s najkvalitetnijim mlijekom u EU

Foto: Ilustracija

HRVATSKI građanin godišnje prosječno troši oko 7,5 kilograma sira, 75 kilograma mlijeka te oko kilogram maslaca, a kako je 97 posto mlijeka prozvedenog u Hrvatskoj prve EU klase, to nas čini jednom od zemalja s najkvalitetnijim mlijekom, poručuju iz Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk u povodu Svjetskog dana mlijeka 1. lipnja.

U Hrvatskoj je u 2013. godini proizvedeno nešto više od pola milijuna tona mlijeka. Naše mliječne krave u prosjeku daju oko pet tisuća litara mlijeka godišnje, što ih čini nekonkurentnima i nisko produktivnima, no proizvode 97 posto mlijeka najviše EU kvalitete, dok je prosjek zemalja EU 90 posto.

Danas se mlijeko smatra najboljom prirodnom hranom i jedna je od najpopularnijih namirnica. To dokazuje i činjenica da se godišnje u svijetu proizvede oko 700 milijardi litara mlijeka. Mlijeko i mliječni proizvodi jedna su od osnovnih prehrambenih namirnica koje osiguravaju neophodne nutrijente i doprinose našem zdravlju.

U Europi je potrošnja mlijeka oko 29 posto, dok je najveća u Aziji s prosječnom stopom od 39 posto. No, kad je riječ o individualnoj potrošnji po stanovniku, europski građani, s 277 kilograma godišnje, konzumiraju četiri puta više mlijeka od stanovnika Azije. Najviše mlijeka potroše stanovnici sjevera Europe.

Najveći potrošači maslaca su zapadni Europljani, a sira stanovnici Luksemburga i Francuske s oko 25 kilograma sira godišnje po stanovniku.

Mlijeko je najbolja prirodna hrana zbog balansiranog sastava vitamina, minerala, bjelančevina, ugljikohidrata i masti. Dvije šalice mlijeka mogu zadovoljiti dnevnu potrebu za kalcijem jer sadrže 600 miligrama kalcija, odnosno 75 posto dnevnih potreba odraslih osoba za kalcijem, koje prema hrvatskim preporukama iznose 800 miligrama na dan.

Zbog visoke koncentracije dobro iskoristivog kalcija i vitamina D, mlijeko je namirnica koja najbolje čuva zdravlje i snagu naših kostiju, a čak 99 posto ukupne količine kalcija u našem organizmu pohranjeno je u kostima i zubima.

Mlijeko i mliječni proizvodi jedna su od pet skupina hrane u piramidi pravilne prehrane. Prema preporukama stručnjaka, potrebno ih je konzumirati svakodnevno u količini od dvije do tri porcije. Jednom porcijom smatra se jedna šalica (2,4 decilitra) mlijeka, jogurta ili fermentiranog mliječnog napitka, kao i dvije kriške polutvrdog sira ili dvije šalice svježeg sira.

Svjetski dan mlijeka obilježava se četrnaestu godinu na inicijativu Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) UN-a.

Pročitajte više