VIDEO Hamas objavio video talaca otetih prije 202 dana

Foto: X

Hamas je objavio videosnimku koja pokazuje prvi dokaz života još dva taoca koje drži u Gazi, prenosi BBC. U nedatiranoj snimci snimljenoj pod prisilom, Omri Miran kaže da je zatočen 202 dana, a Keith Siegel spominje ovotjedni blagdan Pesah, što upućuje da su isječci nedavno snimljeni.

Obojica su uhvaćena kada je Hamas pokrenuo smrtonosne napade na Izrael 7. listopada. Odgovarajući na video, njihove su obitelji rekle da će se nastaviti boriti za povratak muškaraca. Također su pozvali izraelsku vladu da osigura novi sporazum o oslobađanju talaca. 

Nova snimka objavljena je nakon što je Hamas rekao da proučava najnoviji izraelski prijedlog za primirje. U medijskim izvješćima navodi se da je posrednik Egipat poslao izaslanstvo u Izrael kako bi potaknuo pregovore koji su u zastoju. Takav dogovor koji uključuje sporazum o oslobađanju preostalih talaca mogao bi zaustaviti planirani izraelski kopneni napad na južni grad Rafah, rekao je u subotu izraelski ministar vanjskih poslova.

Keith Siegel, američki državljanin, otet je sa suprugom Avivom. Ona je oslobođena u studenom tijekom kratkog primirja. U video izjavi Keithova supruga Aviva rekla je. Keith, volim te, borit ćemo se da se vratiš". Ranije ovog mjeseca rekla je za BBC kako su otmičari u jednom trenutku ostavili bračni par u tunelu dok su ih premještali na drugo mjesto. 

U vrijeme intervjua rekla je da ne zna je li Keith još živ. 

"Učinite mali korak bez krvoprolića za oba naroda"

Njegova kći Ilan rekla je: "To što sam vidjela svojeg oca danas svima nama samo naglašava koliko je nužno što prije postići dogovor i sve ih vratiti kući. Zahtijevam da čelnici ove zemlje pogledaju taj video i vide u njemu vlastitog oca kako vapi za pomoć". Njegova druga kći Shir rekla je: "Ako ste gledali video, vidjeli ste da moj otac zna da svi dolazimo na skup svaki tjedan i borimo se za njega i sve zarobljenike".

Govoreći na tjednim prosvjedima u Tel Avivu i tražeći akciju za oslobađanje talaca u subotu navečer, Dani Miran, otac Omrija Mirana, predvodio je skandiranje okupljenih. Bio je vidno emotivan dok je držao snažan govor, opisujući svoje uzbuđenje za vrijeme gledanja snimke na kojoj je njegov sin, doznavši da je "nadajmo se živ".

Ali njegov je govor imao i politički element. Obratio se izravno vladi i konkretno poimence spomenuo njezine ekstremne desničare - ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira i ministra financija Bezalela Smotricha, pozivajući ih da osiguraju dogovor o taocima.

Pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da "odobri svaki održiv dogovor". "Učinite mali korak bez krvoprolića za oba naroda", rekao je i dodao: "Svi ljudi u Izraelu i narodi svijeta žele vidjeti kraj krvoprolića, a posebno kraj patnje vašeg naroda".

U zatočeništvu 202 dana

Važno je i to da je, prije nego što je Omrijev otac održao govor,  videosnimka s taocima prikazana u cijelosti na velikim ekranima oko Trga talaca.

To je vrlo neobično jer se takve snimke uglavnom ne reproduciraju na televiziji.

Govoreći pod prisilom u videu koji je objavilo oružano krilo Hamasa, Siegel, 64, i Miran, 46, pozvali su izraelsku vladu da sklopi dogovor s Hamasom o prekidu vatre i oslobađanju talaca. "Ovdje sam u zatočeništvu Hamasa 202 dana. Ovdje je situacija neugodna, teška i ima mnogo bombi", čuje se kako govori Miran.

Pročitajte više