Svjetski je dan šećerne bolesti: Skuplja se novac za inzulinske pumpe

Foto: idf.org/worlddiabetesday

SVJETSKI je dan šećerne bolesti, jedne od rastućih bolesti današnjice po godišnjem prirastu broja oboljelih. Od nje u Hrvatskoj boluje oko 300.000 ljudi, a čak 1.000 su djeca. Stoga je u srcu ovogodišnjeg obilježavanja akcija pod nazivom "Kap za slatke" kojom se prikupljaju sredstva za kupnju inzulinskih pumpi za djecu.

Cijena jedne inzulinske pumpe je 20.850 kn, a u planu je kupnja 30 inzulinskih pumpi. One omogućavaju djeci lakši život s ovom bolešću. "Inzulinska pumpa je skup uređaj koji im omogućuje da se "pikaju" samo jednom umjesto 25 puta u 5 dana", rekao je Davor Skeledžija iz Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Otvoren je humanitarni telefon za prikupljanje novca. Broj je 060 80 85, a cijena poziva 3,75 kuna, kaže Skeledžija.

U sklopu akcije na bazenu Mladosti s početkom u 18 sati bit će odigrana humanitarna vaterpolo utakmica s poznatim sportašima i političarima.

Svjetski dan šećerne bolesti bit će obilježen i u Saboru gdje će se održati mjerenje šećera u krvi kako bi se podigla svijest zastupnika i prisutnih medija o pojavnosti dijabetesa, priopćili su iz Sabora. Mjerenje organizira Hrvatski savez dijabetičkih udruga uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj.

Akciju će osobnim sudjelovanjem podržati i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Mjerenju će prisustvovati i ravnateljica HZJZ-a Tamara Poljičanin, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Romana Jerković, veleposlanik Kraljevine Danske u RH Poul Erik Dam Kirstensen, predstavnici Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga i drugi pozvani saborski zastupnici.

Saborski zastupnici izmjerili šećer u krvi


Saborski zastupnici jutros su pred ulazom u sabornicu mogli izmjeriti šećer u krvi, a dio je to akcije podizanja svijeti o važnosti preventivnih pregleda povodom Svjetskog dana šećerne bolesti. Tek nekoliko njih pristalo je izmjeriti šećer, a među njima su Boro Grubišić i Josip Leko, dok se Mirela Holy već godinama bori s tom bolešću.

"Nakon jutarnjeg obroka, dvije piroške i dvije kave dobro pošećerene, kako Bosanci kažu poput šerbeta, šećer mi je graničan", rekao je Boro Grubišić.

"Sinoć sam bio u prijemu kod Japanaca, dobro sam jeo, a kada sam došao kući imao sam društvo, tako da mi je dobar rezultat jutros, 7 je bio. Treba mala dijeta prije nego što se ide izmjeriti šećer, ali to sve znam", našalio se predsjednik Sabora Josip Leko.

"Ja sam pokušala motivirati sad kolegice i kolege u sabornici, mislim da se ljudi boje rezultata", rekla je Mirela Holy koja šećer u krvi mjeri četiri puta dnevno zbog dijabetesa od kojega boluje od svoje 25. godine.
 

Pročitajte više