Szijjarto: Hrvatska se ponaša neprijateljski, Pusić: MOL ne smije utjecati na odnose RH i Mađarske

Foto: FAH

BILATERALNI odnosi između Hrvatske i Mađarske ne bi smjeli biti rezultat razvoja događaja između Ine i MOL-a, ocijenila je u petak u Dubrovniku prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"Ne mislim da bi trebalo naše odnose kanalizirati u pravcu u kojem su oni rezultat razvoja događaja Ina-MOL, ali Hrvatska će, kao i uvijek, u ovoj situaciji postupiti racionalno sa smirenim i stabilnim stavom", rekla je Pusić novinarima komentirajući izjavu svog mađarskog kolege Petera Szijjartoa, koji smatra da odnosi Zagreba i Budimpešte nikad nisu bili lošiji.

Podsjetila je da je taj cijeli slučaj na više međunarodnih arbitraža i da su to procesi koji traju.

Szijjarto je rekao da je Mađarska prihvatila posrednika u sporu kojeg su ponudili Amerikanci i izrazio nadu da će i Hrvatska učiniti isto. Na njegovu tvrdnju da je zbog toga sada loptica na hrvatskoj strani, Pusić je samo rekla da je posrednik u stvari promatračka funkcija.

Šef mađarske diplomacije rekao je i da Hrvatska dosad nije izvršila potrebna ulaganja u izgradnju plinske interkonekcije koja bi omogućila razmjenu plina između dviju zemalja tako da Mađarska nije u dobrom položaju što se tiče energetske sigurnosti. "Mađarska argumente hrvatske strane, koja kaže da nema plina za isporuku u Mađarskoj, smatra neprijateljskim".

Hrvatska kao sigurnosni element

Pusić je odgovorila da je upravo to pitanje pred međunarodnom arbitražom. "Što se tiče izrade dvostrukog toka, Hrvatska radi na tome, to je jedan od projekata koje EU podržava i to ćemo provesti, ali nismo u stanju provesti od danas do sutra. Provodimo cijeli projekt, oni to znaju i to im je više puta rečeno. Mislim da nije potrebno dizati tenzije i stvarati atmosferu panike, to neće ni na koji način utjecati na ishod arbitraže."

Ministrica se u izjavi za novinare također osvrnula na bilateralne susrete s nizom sudionika Croatia Foruma tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana, među kojima je bio i onaj s pomoćnicom američkog državnog tajnika Victoriom Nuland.

"Sjedinjene Države su zainteresirane za suradnju s Hrvatskom i na području energetike, smatraju RH ključnom točkom za energetsku suradnju u ovom dijelu Europe. O tome smo dosta razgovarali, uključujući i pripremu Hrvatske da postane i jedna vrsta sigurnosnog elementa u ovom dijelu Europe, ne samo za Hrvatsku samu što se energetske sigurnosti tiče nego i za srednju i jugoistočnu Europu", kazala je.

Pusić je na kraju ocijenila da Croatia Forum odlično protječe i izrazila je zadovoljstvo "vrlo zanimljivim i dinamičnim" panelima.

Pročitajte više