Tadić i Josipović dogovorili da se za ratne zločine sudi po prebivalištu optuženika

NA JAHORINI je zaključen sastanak trilaterale, odnosno hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, srpskog predsjednika Borisa Tadića i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića, Bakira Izetbegovića i Nebojše Radmanovića.

Sklopljeni su brojni dogovori, od zajedničke borbe protiv organiziranog kriminala, rješavanja problema prelaska granice jednom kad Hrvatsko uđe u EU, do ideje o osnivanju zajedničke rukometne lige.

Sudska nadležnost za ratne zločine prema prebivalištu optuženika

Možda i najvažniji dogovor, barem što se Hrvatske tiče, odnosi se na načelni sporazum Tadića i Josipovića o tome da se sudska nadležnost za procesuiranje ratnih zločina određuje prema prebivalištu optuženika. Taj sporazum tek treba operacionalizirati, a valja napomenuti i kako se BiH neće pridružiti ovoj inicijativi, jer po tom pitanju nisu uspjeli sklopiti interni konsenzus.

Josipović je kazao kako će Sporazum o procesuiranju ratnih zločina pomoći da se u budućnosti ne dešavaju slučajevi neriješenih nadležnosti, kakav je bio slučaj Purda. "Želja nam je da se ubuduće ratni zločini procesuiraju mnogo efikasnije i da ne dolazi do politizacije suđenja", kazao je Josipović, prenosi Sarajevo-X.

Ekonomska suradnja je "pitanje svih pitanja"

Tadić je kao pitanje svih pitanja istaknuo ekonomiju, objasnivši kako je na sastanku zaključeno da sve tri države moraju pronaći način da ustanove kojim resursima raspolažu i kako se mogu optimalno nadopunjavati u tom pogledu.

Za Bakira Izetbegovića ključne su teme bile rješavanje graničnih pitanja, ali i sport. "Bilo je govora i o organiziranju zajedničkih natjecanja u zimskim sportovima, ali i o formiranju zajedničke rukometne lige", rekao je Izetbegović, prenosi Sarajevo-X. Što se reguliranja granica tiče, otvorena je mogućnost novog pristupa tom problemu i to kroz opciju "kvaliteta za kvantitetu" ili međunarodnu arbitražu po uzoru na Hrvatsku i Sloveniju.

Zameo ih snijeg

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i srpski predsjednik Boris Tadić doputovali su sinoć na Jahorinu kod Sarajeva gdje sudjeluju na neslužbenom trilateralnom sastanku sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem.

Josipović, Tadić, Komšić, Izetbegović i Radmanović sinoćnji su susret počeli zajedničkom večerom, a za danas su najavljeni razgovori o odnosima triju država i pitanjima koje je moguće zajednički rješavati.

Današnji je sastanak počeo uz velike mjere sigurnosti, a promrzli snimatelji su iz hotela Bistrica, gdje je smješten press centar, na mjesto susreta došli autobusom u koji su ušli uz pojačan nadzor uz temperaturu od -20 stupnjeva i snijeg. Na samom početku sastanka vladala je opuštena atmosfera, a o rezultatima sastanka govorit će se na konferenciji za novinare najavljenoj za poslijepodne, javlja portal Sarajevo-x.

Kako je najavljeno, sudionici razgovaraju o koordinaciji aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, zajedničkom apliciranju za fondove EU za prekograničnu suradnju, međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama, pripremama za promjenu graničnog režima i zajedničkim kandidaturama za sportska događanja.

Josipović je najavio da će osobno potaknuti razgovore o mogućem sklapanju trilateralnog ili bilateralnih ugovora kojima bi se riješio problem paralelnih istraga ratnih zločina. On smatra da bi se to pitanje trebalo urediti tako da se počiniteljima sudi u zemlji u kojoj imaju prebivalište.

Pročitajte više