Talibani proglasili "poraz" saveznika u Afganistanu

Foto: Hina

TALIBANSKI pobunjenici su u ponedjeljak proglasili "poraz" Sjedinjenih Američkih Država i saveznika u deklaraciji koja stiže samo dan nakon što je NATO službeno završio svoju 13-godišnju borbenu misiju u Afganistanu.

Međunarodne snage za sigurnosnu pomoć (ISAF) pod okriljem NATO-a svoje djelovanje preusmjeravaju na podršku afganistanskoj vojsci i policiji nakon rata koji je poveden zbog navodne umiješanosti talibanske vlade u skrivanje i pružanje utočišta teroristima odgovornima za 11. rujan.

"ISAF je svoju zastavu spustio u atmosferi razočaranja i neuspjeha bez da je postigao bilo što značajno ili opipljivo," napisao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid u priopćenju čiji sadržaj prenosi Reuters.

Saveznici u Afganistanu namjeravaju ostaviti oko 13,000 uglavnom američkih vojnika u misiji "Odlučne podrške" čiji je cilj nastavak uvježbavanja afganistanskih sigurnosnih snaga za borbu protiv pobunjenika koji su ove godine ubili rekordan broj Afganistanaca.

Glasnogovornik Mujahid se zavjetovao da će talibani nanovo uspostaviti islamski režim i "demoralizirati snage koje su izgradili Amerikanci".

Talibani su u 2014. godini lansirali niz ubojitih napada u kojima je poginulo gotovo 3,200 afganistanskih civila i više od 4,600 policajaca i vojnika.

Od 2001. u Afganistanu je živote ostavilo 3,500 savezničkih boraca, uključujući oko 2,200 Amerikanaca.

Pročitajte više