Talijani i Rusi zajedno će tražiti naftu u Arktiku

TALIJANSKE naftna kompanija Eni i ruska Rosneft sklopili su sporazum o pravu na potragu za naftom i plinom u ruskom dijelu Arktika. Riječ je o drugom velikom sporazumu takve vrste za Rosneft, jer je prošlog tjedna slično partnerstvo ugovorio s Exxon Mobileom.

"Ovaj je projekt od strateške važnosti za nas. Naftna polja su locirana u Barentsovom moru. Znao ovo područje vrlo dobro", kazao je šef Enija Paulo Scaroni.

Reuters piše kako Enijev udio u projektu iznosi 30 posto, s tim da mora unaprijed platiti investicijske troškove. Na temelju ugovora, Eni će dobiti pristup Rosneftovim projektima u Crnom moru, a Rusija pristup Enijevim projektima u inozemstvu.

Očekuje se kako će ove dvije kompanije investirati oko 57 milijardi dolara u projekt u Barentsovom moru i oko 55 milijardi dolara u projekte u Crnom moru. Samo istraživanje i traženje nafte trebalo bi stajati dvije milijarde dolara.

"Rosneft je zainteresiran za ovakve projekte jer prema ugovoru strani investitor plaća za troškova istraživanja i traganja za naftom, a to je skupa i riskantna investicija", kazao je Vitaly Mikhalchuck iz Investcafea. "Mnoge strane kompanije poput Chevrona bile su zainteresirane za razvojne projekte na Arktiku, ali su poslije zbog velikog rizika odustale", dodao je.

Mnoge su strane kompanije nagrnule u potragu za poslovima na Arktiku nakon što je Putin predložio ukidanje svih izvoznih carina za nove projekte u ovoj regiji. Putin je kazao kako će mjere privući investicije vrijedne 500 milijardi dolara u istraživanje i crpljenje nafte i plina u narednih 30 godina. Prema nekim procjenama, u Barentsovom moru nalazi se oko 3,3 milijarde tona sirove nafte i oko 2,8 bilijuna kubnih metara plina.

Pročitajte više