Talijani pokrenuli peticiju protiv bušenja u Jadranu: Mala nesreća imala bi nesagledive posljedice

Foto: Shutterstock, screenshot: avaaz.org

VLADA RH je početkom godine izdala dozvole za istraživanje i eksploataciju na deset istražnih prostora na Jadranu. Dozvolu su dobile kompanije Marathon Oil, OMV, ENI, Medoilgas i Ina. Marathon Oil i OMV istraživat će sedam polja, ENI i Medoilgas jedno polje, a Ina dva polja.

Ugovor s pet navedenih kompanija trebao bi biti potpisan nakon što završi javna rasprava o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš, koju je danas objavila Agencija za ugljikovodike. Javna rasprava traje do 16. veljače.

Od trenutka kada je "koncesioniranje Jadrana" objavljeno, u javnosti su se podigle mnogobrojne polemike o potencijalnim opasnostima bušenja i istraživanja nafte u Hrvatskoj. Mnogi ističu kako je rizik od eksploatacije nafte u Jadranu neprihvatljiv, jer Hrvatska može puno više izgubiti na turizmu nego što može dobiti na nafti.

Talijansku peticiju potpisalo 82.000 ljudi

Mnogobrojnim domaćim ekološkim organizacijama i udrugama koje se zalažu za stopiranje koncesioniranja jadranskih polja za istraživanje ugljikovodika, jučer se pridružila i jedna talijanska.

Tako je Avaaz Italia pokrenuo peticiju za sprečavanje bušenja u hrvatskome Jadranu. Na stranicama Avaaza tako stoji kako je online peticiju već potpisalo skoro 82.000 ljudi.

"Hrvatska je upravo objavila da započinje s bušenjima u cijelome Jadranu, nadomak talijanskih obala u moru zatvorenog tipa u kojemu bi čak i minimalna nesreća mogla izazvati nepopravljivu štetu po okoliš", stoji u objavi na stranici.

Bušenja u Jadranu dovode u opasnost ekonomiju zemlje

"Ali odluka još nije konačna. Hrvatska živi od turizma, a velik je broj Talijana koji u Hrvatsku idu upravo zbog nezagađenog mora i plaža.

Potpiši peticiju odmah, i čim stignemo do 100.000 potpisa lansirat ćemo peticiju u talijanske i hrvatske medije, kako bismo pokazali vladi da se bušenjima u Jadranu stavlja u opasnost ekonomija čitave zemlje", zaključuje se.

Pročitajte više