"Taton se ubio sam, a džamija sama planula: Izrugivanje pravdi u Srbiji"

Foto: Blic.rs

"REZULTATI istrage paljenja Bajrakli džamije u Beogradu je da se ona sama zapalila, a s pokušajem slučaja ubojstva Bricea Tatona, ispada da se on sam ubio", stoji u uvodu teksta u Blicu gdje autor dodaje kako ovakva nesposobnost države u ovim slučajevima ohrabruje huligane i šalje lošu sliku Srbije u svijet predstavljajući ozbiljnu prepreku na putu ka Europskoj uniji.

Zastupnik Islamske zajednice Rajko Danilović Blicu je kazao kako vlasti samom besramno fingiraju da nešto rade na slučajevima paljenja ambasada i džamija. "Ambasade i džamija napadnute su zbog političkih ciljeva i tadašnja vlast Vojislava Koštunice i službe surađivale su s huliganskim grupama. Da su htjeli istinu, mogli su vidjeti tko je naredio policiji da se povuče.", kaže Danilović.

"Kršenje zakona i kaznena djela koja ne dobivaju adekvatan sudski epilog svakako ukazuju na manjkavosti u izgradnji pravne države, na nedovoljno efikasan ili neovisan rad institucija. To itekako ima utjecaja na građane Srbije, njihovu sigurnost što je najvažnije, ali i na proces integracija", rekla je Maja Bobić, tajnica Europskog pokreta. Dodala je kako je jedan od ključnih uvjeta pristupanja EU da kaznena djela dobiju sudski epilog u skladu s europskim standardima.

Pročitajte više