Tečaj eura, zbog povećanja rezervacija banaka, probio 7,60 kuna

Ilustracija: freeimages.com

TRŽIŠNI tečaj EUR/HRK je tijekom jučerašnjeg trgovanja na domaćem deviznom tržištu probio razinu od 7,600 kuna za euro, što je ponajprije vezano za kupnju deviza od strane bankarskog sektora, ali i dijela korporativnih klijenata uz ostvarene solidne volumene na strani kupnje, navodi se u analizi RBA.

Krajem dana tečaj se stabilizirao oko razine od 7,602 kuna za euro, gdje je trgovanje i zatvoreno.
 
Ovakvo kretanje tečaja neuobičajeno je za početak turističke sezone, pogotovo ako se uzme u obzir da službeni podaci pokazuju rast turističkih pokazatelja.
 
Pad prihoda od PDV-a i rezervacije banaka dižu tečaj eura
 
"Dostupni pokazatelji upućuju na to da bi turistička sezona mogla biti bolja od prošlogodišnje, stoga ne vjerujem da se radi o podbačaju s te strane. Čini mi se pak da je ovdje na djelu razočaravajuća dinamika prikupljanja poreznih prihoda. Prvenstveno prihoda od PDV-a koji su u prvoj polovici godine za 7 posto manji u odnosu na isto razdoblje lani. To predstavlja veliko opterećenje za državni proračun, što uvijek stvara deprecijacijske pritiske na tečaj kune prema euru.", kaže dr.sc. Marina Tkalec sa Ekonomskog instituta Zagreb.
 
"Osim toga,  najveće hrvatske banke mogle trebati dodatnih 200 milijuna eura za rezervacije gubitaka u sklopu AQR (Asset Quality Review) programa Europske monetarne unije i ta je vijest dakako donijela i određenu volatilnost deviznog tečaja" dodaje Tkalec.
 
Očekuje se stabilizacija
 
"Ipak, ne vjerujem da će kuna nastaviti deprecirati za vrijeme turističke sezone. Osim turističkih priljeva strane valute koji će stabilizirati tečaj, pomoći će i zaduživanje korporativnog sektora u inozemstvu."
 
Analitičari Hypo banke također smatraju da je tečaj pod utjecajem povećanja rezervacija banaka.
 
"Rast tečaja očigledno je pod utjecajem dodatnih rezervacija banaka. Naime, neslužbeno je najavljeno da bi, u sklopu procjene kvalitete portfelja matičnih banaka u euro zoni, najveće hrvatske banke trebale rezervirati dodatnih 200-tinjak milijuna eura ove godine, što skraćuje devizne pozicije banaka i generira potražnju za devizama. Tečajni pomaci i nisu toliko iznenađujući imajući na umu da je ovo doba godine kada određeni investitori zatvaraju špekulativne 'forward' transakcije, odnosno kupuju devize na nižim tečajnim razinama.", navode analitičari Hypo banke.
 
 

Pročitajte više