Tehnološki divovi poput Googlea i Applea dali packe američkoj vladi zbog prisluškivanja: Morate bolje štititi podatke građana!

Ilustracija i pismo: Scribid

 

OTKRIĆE golemih razmjera prisluškivanja što ih je provodila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) uzbunila su šefove vodećih svjetskih tehnoloških tvrtki koji su ponovno zatražili oštra zakonska ograničenja rada te tajne službe, piše u petak The Washington Post.

USA Freedom Act Letter 10-31-13.pdf

Nakon što su mjesecima tek pozivali vladu da bude transparentnija u vezi s programom prisluškivanja, čelnici tvrtki počeli su tražiti nova značajna ograničenja metoda kojima NSA prikuplja i koristi gomilu informacija prikupljenih diljem svijeta, uključujući i one dobivene iz servera američkih kompanija.

To je posve novi pristup industrije koja je tradicionalno oprezna prema Washingtonu, posvećujući više pozornosti izbjegavanju potencijalno štetnih posljedica nego nuđenju inicijativa koje bi se mogle pokazati kontroverznima i odvratiti korisnike od njezinih unosnih usluga.

"Vlada treba učiniti više"

Šest vodećih tehnoloških tvrtki - Facebook, Google, Apple, Yahoo, Microsoft i AOL, poslale su u četvrtak pismo čelnicima Senata u kojem pohvaljuju inicijativu za donošenje zakona koji bi ukinuo praksu prisluškivanja telefona milijuna Amerikanaca i uveo instituciju koja bi štitila građanske slobode pred sudom koji nadzire rad NSA-e.

"Transparentnost je prvi kritični korak u raspravi informirane javnosti, no posve je jasno da treba učiniti više od toga", piše u pismu poslanom demokratskom senatoru Patricku Leahyu, predsjedniku odbora za pravosuđe i zagovorniku zakona, te još trojici senatora.

"Naše tvrtke vjeruju da treba reformirati Vladin program prisluškivanja na način da se značajno osnaži zaštita privatnosti, kao i odgovarajući mehanizmi nadzora tih programa", ističe se.

Iako povijesno oprezna prema Washingtonu, tehnološka industrija već nekoliko godina jača svoje političke akcije u sjedištu američke političke moći. Tako je javno ustala protiv Zakona o piratstvu na internetu poznatog kao SOPA, a nedavno su se istaknuli i u raspravi o imigracijskoj politici zatraživši više viza za strane radnike.

Reakcija industrije na informacije o aktivnostima NSA-e postupno su jačale otkako su se u lipnju pojavili prvi navodi u The Washington Postu i britanskom Guardianu. Tvrtke koje su isprva bile usredotočene na obranu svoje reputacije počele su postupno kritizirati vladu i tražiti sudsku zaštitu, a neke su dodatno zaštitile svoje mreže od vanjskih upada.

 

Pročitajte više