Tek mu je 19 godina: Karlo je najmlađi beskućnik u Zagrebu

Screenshot: Al Jazeera

KARLO HRŽENJAK ima samo 19 godina, s obitelji, bratom, ocem i majkom, već šest godina živi u prihvatilištu. On je najmlađi beskućnik u Zagrebu. Njegovoj obitelji izgorjela je obiteljska kuća, posao ne mogu naći i žive od socijalne naknade koja iznosi 600 kuna po osobi.

"Ja, nažalost, ne radim, ali nadam se da ću naći posao, da ću se osamostaliti, otići odavde za početak, to mi je glavni cilj - otići odavde. A onda što bude, naći curu i tako", ispričao je Karlo reporterki Al Jazeere u Zagrebu.

Najstarija beskućnica je Fata Dedić. Ona ima 83 godine, i ne želi u dom za starije. "Imam tri sina, nigdje ne rade. Tko će mi pomoći, kad ni oni sami ne rade. I ovdje nitko ne dođe i  kaže 'kako su ovi stari ljudi, imaju li što za jesti', vidite što donesu, to imamo pola za ručak pola za večeru", priča Fata.

 

Al Jazeera piše kako zagrebačko prihvatilište ima najbolje uvjete te da mjesta i zimi ima dovoljno, a zagrebačke vlasti planiraju otvoriti zajednice za mlade beskućnike.

Zvonko Mlinar, potpredsjednik Hrvatske mreže beskućnika, kazao je kako korisnici u prihvatilištu u prosjeku imaju 20 godina radnog staža. "Mi imamo 40 korisnika koji su psihički bolesne osobe, koje bi trebale biti smještene u domovima za psihički bolesne osobe. Imamo 25 branitelja koji čekaju na ostvarivanje nekih svojih prava. Imamo 12 ljudi koji su stariji od 80 godina, koji bi trebali biti u nekom domu umirovljenika. Država je zakonom propisala da su veliki gradovi i središta županija obavezni da osnuju prihvatilišta i financiraju ih. No, nažalost, to se ne čini.", komentirao je Mlinar.

 

Pročitajte više