Teretni brod potonuo u moru kod Južne Koreje, nestalo 11 članova posade

Screenshot: YouTube

TERETNI brod koji je plovio pod mongolskom zastavom potonuo je kod obala Južne Koreje, a s njime i 16 članova posade iz Sjeverne Koreje, izvijestila je tamošnja obalna straža.

Cargo brod "Grand Fortune 1" (Velika sreća) plovio je iz Sjeverne Koreje prema kineskoj luci prevozeći željeznu rudu. To je njegova uobičajena plovna ruta.

Dvojica članova posade pronađeni su mrtvi, trojica su spašena, a traga se za preostalim članovima posade. Članovima posade koji su preživjeli brodolom, pružena je pomoć u bolnici u Južnoj Koreji, navodi obalna straža.

Južna Koreja isprobala raketu dometa do sjevernog susjeda

Južna Koreja objavila je u petak da je uspješno testirala novu balističku raketu koja je u stanju nositi teret od tone i dosegnuti bilo koju točku u Sjevernoj Koreji.

Seul je to testiranje proveo 23. ožujka, dva dana prije nego je Pjongjang izveo probnu paljbu rakete srednjeg dometa, u stanju dosegnuti do Japana.

Ta bi objava mogla još više pogoršati situaciju na poluotoku koji prolazi kroz novu fazu napetosti.

Raketa Južne Koreje testirana krajem ožujka može nositi teret od jedne tone i doseći metu udaljenu do 500 kilometara. Razvijena je u skladu sa sporazumom sklopljenim 2012. sa SAD-om, saveznikom Seula, koji je dopustio Južnoj Koreji da gotovo utrostruči domet raketa.

SAD ima 28.500 vojnika na jugu poluotoka i jamči Seulu "nuklearni kišobran" u slučaju atomskog napada Sjeverne Koreje.
 

Pročitajte više