Teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu: Mevlid Jašarević osuđen na 15 godina zatvora

Foto: klix.ba

ŽALBENO vijeće Odjela II za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Suda BiH izreklo je danas pravomoćnu presudu Mevlidu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. listopada 2011. godine, javlja Klix.ba.

Jašarević je osuđen za kazneno djelo terorizma. Tužiteljstvo BiH, koje je vodilo ovaj slučaj, uspjelo je dokazati sve navode iz izmijenjene optužnice. Žalbeno vijeće Suda BiH smatra da je Jašarević počinio kazneno djelo s ciljem ozbiljnog zastrašivanja građana i s ciljem da promijeni odluke vlada Njemačke i SAD-a, prvenstveno kada je riječ o njihovom vojnom angažmanu u Afganistanu.

Kako se navodi u obrazloženju presude, Sud je pri odmjeravanju kazne ocijenio da se Jašarević iskreno pokajao za učinjeno djelo, da ga je počinio kao mlada osoba te je u obzir uzeo njegove obiteljske i socijalne prilike.

Podsjetimo, Jašarević je prvostupanjskom presudom osuđen za teroristički napad u kojem je ranjen policajac Mirsad Velić i oštećena zgrada Američke ambasade u BiH. Utvrđeno je da je Jašarević došao u Sarajevo ispred zgrade Ambasade SAD-a 28. listopada 2011. godine, uzeo automatsku pušku, municiju i dvije ručne bombe i oko 15:30 sati pucao na zgradu. Drugu pušku i tri bombe je sakrio u blizini zgrade na vidno mjesto, a iz puške je pucao oko 50 minuta, nakon čega su ga pripadnici policije pogodili hicem i onesposobili te priveli.

Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbi za pomaganje u izvršenju tog djela.
 

Pročitajte više