Teroristički napad na zapadu Kine, eksplozije odjekivale gradom, više od 30 mrtvih

Screenshot: Youtube

NAJMANJE 31 osoba je poginula, a više od 90 ih je ozlijeđeno u četvrtak ujutro u nizu eksplozija u glavnom gradu kineske zapadne regije Xinjiang, Urumuqiju.

Očevici tvrde da su se dva SUV vozila zaletjela u tržnicu prepunu ljudi te je iz njih izbačen eksploziv, prenosi kineska novinska agencija Xinhua. Eksploziv je bačen iz jednog automobila na mnoštvo, a jedno od vozila je eksplodiralo.

 Policija je blokirala mjesto nesreće gdje se uzdiže plamen i gusti dim. Ozlijeđeni su prebačeni u bolnicu, a ukupan broj žrtava terorističkog napada zasad nije poznat.

Najnoviji podaci govore da je najmanje 31 osoba poginula, a najmanje 91 je ozlijeđena. Jedan očevidac u blizini Renmin parka koji radi na lokalnoj tržnici rekao je da je čuo desetak eksplozija.

Regija Xinjiang je u posljednje vrijeme mjesto brojnih napada islamističkih terorista. U eksploziji bombe na željezničkoj stanici prošlog mjeseca ubijeno je troje, a ranjeno 79 osoba.

Vlasti za napade okrivljuju radikalne ujgurske muslimane (Uyghurs) koji se protive vladavini Pekinga u toj regiji. U sukobima između Kineza i muslimana u Urumuqiju 2009. godine ubijeno je gotovo 200 ljudi. 

Kinesko ministarstvo za javnu sigurnost incident je nazvalo "ozbiljnim terorističkim napadom", a direktor sigurnosnih službi Meng Jianzhu obećao je da će "potkresati aroganciju terorista".

Pročitajte više