Teška odluka: Učitelji odlučuju za smanjenje svojih prava ili kreće masovni štrajk u osnovnim školama

Foto: Hina

UČITELJI osnovnih škola danas odlučuju hoće li potpisati novi Granski kolektivni ugovor kojeg su nakon dugotrajnih pregovora parafirali ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Hoće li krenuti masovni štrajk po osnovnim školama ili će djeca neometano pohađati nastavu do kraja školske godine, trebalo bi se znati do kraja dana.

U svim osnovnim školama od jutra je počelo provođenje referenduma na kojem će se učitelji morati odlučiti da li su za ili protiv GKU. Ukoliko se izjasne za potpisivanje GKU tada će ga SHU potpisati u srijedu, s tim da će im se retrogradno s 1. travnjem početi primjenjivati nova pravila.

No, ako ga odbiju potpisati ostaju bez daljnjeg bez svojih prava. Čeka ih još veće smanjenje plaće, ostaju bez bonusa, bez dodataka na plaću za rad u posebnim uvjetima za škole s otežanim uvjetima rada, bez odredbi o stankama i godišnjem odmoru.

Tada sva ova prava mogu pokušati ostvariti jedino dugotrajnim industrijskim akcijama poput prosvjeda i štrajka do ispunjenja zahtjeva.



"Potpisivanje GKU nam je najbolja mogućnost u datom trenu"

"Iako potpisivanjem GKU učitelje čekaju neka smanjena prava dok su im neka čak i ukinuta, ovo im je u ovom trenu najbolja mogućnost", smatra predsjednica SHU Sanja Šprem.

U razgovoru za Index Šprem je istaknula kako je SHU svjestan ekonomske situacije u državi i da su u pregovorima pristali da im se neka prava smanje, dok su kaže, s druge strane uspjeli izboriti neka druga prava i zadržati postojeća, no isto su tako bez nekih prava i ostali.


"Svjesni smo da su zaposlenici s više od 20 godina staža, a posebno 30 i 35 godina staža izgubili materijalna prava pa smo uspjeli mukotrpnim uvjeravanjem i obrazlaganjem ugovoriti bonus za učitelje s 30-35 godina radnog staža 1 sat tjedno, a za učitelje više od 35 godina staža 2 sata u neposrednom odgojno-obrazovnom radu.

Tijekom pregovora dogovoreno je da u slučaju da neka od javnih službi ugovori povećanje 4,8,10 posto plaće ili povrat istog prava, SHU će s MZOS-om odmah potpisati Sporazum o priznavanju istih prava za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama. Specifičnosti koje imamo u osnovnim školama smo uspjeli sačuvati", kazala je Šprem.

MZOS je donijelo i Pravilnik o tjednoj normi koji je stupio na snagu s 1. ožujkom, a čije će se teške posljedice tek vidjeti s početkom nove školske godine 2014./2015. zbog čega će mnogi profesori u osnovnim školama ostati bez pune norme što znači i bez posla.

SHU je u ovim pregovorima o GKU uspjelo dogovoriti raspoređivanje tehnoloških viškova tako da u buduće ne raspisuju javni natječaji za nove zaposlenike u školstvu dok se ne rasporede sav tehnološki višak.

"Svi koji prijeđu na nepuno radno vrijeme ili ostanu bez posla, njih će se prvo rasporediti. Mi ih upućujemo na spisak državne uprave. Time SHU postaje jedini sindikat koji će djelovati kroz ured državne uprave. Hoćemo li uspjeti zbrinuti sve ovisi o tome koliko je tehnološkog viška iskazano ili kolika je potreba za novim zaposlenicima. To je s jedne strane osiguranje našim kolegama da se prvo oni zbrinjavaju, a tek onda zaposle novi", objasnila je Šprem.

Ublažili posljedice Pravilnika o tjednoj normi

Dodala je kako su pregovori s MZOS bili detaljniji, mukotrpni te da su morali dokazivati svako pravo koje su željeli zadržati i objasniti Ministarstvu zašto su važna.

"Htjeli smo zadržati sve specifičnosti koje karakteriziraju rad učitelja u GKU i suglasni smo da se potpiše jer shvaćamo ekonomsku situaciju u državi", rekla je Šprem.

Napomenula je kako su uspjeli malo ublažiti posljedice Pravilnika o normi na način da svi učitelji koji imaju od 30 do 35 god staža rade jedan sat manje, tj. da im se za taj sat umanji norma za istu plaću, dok će oni s više od 35 godina staža imati umanjenu normu za dva sata.

"Upravo ti učitelji koji su cijeli život radili u školi, njima je od 2013. kad su išli rezovi od 3,5,7 i 10 posto, primili najveći udarac na plaće i zato smo tražili da im se kroz bonus umanji norma, a da im plaća ostane ista. To je možda spas nekih ljudi da s punog radnog vremena ne idu na smanjeno", rekla je Šprem.

Istaknula je kako se nada da će doći i do izmjena Pravilnika o normi u kojem ima još dosta nelogičnosti, a što se tiče GKU, SHU je dao maksimalan trud u pregovorima i za ovo razdoblje u kojem se cijela država nalazi su kaže postigli maksimum.

Što se pak smanjenja prava tiče, škole s otežanim uvjetima rada koje su imale 20 posto veću plaću, prema novom GKU dodatak će im se smanjiti za 10 posto.

"Ono što je važno, a uključuje članak Pravilnika je da nismo mogli biti suglasni da se rad sindikata priznaje u ostale poslove te smo ugovorili kroz Temeljni kolektivni ugovor prava i status sindikalnog povjerenika, povjerenika koji je preuzeo prava i obveze radničkog vijeća kao i povjerenika zaštite na radu, tako da im to ulazi u normu", rekla je Šprem, napominjući kako će svakako morati doći do izmjena Pravilnika o normi, no o tome će pregovarati kasnije.

Sudeći po svemu učitelji će još jednom morati pristati na smanjenje svojih prava i još jednom pognuti leđa i osjetiti težak udarac krize koja se nekako uvijek baš na njima prvima lomi.

Pročitajte više