Tijekom vikenda posade vojnih helikoptera prevezle devet pacijenata

Foto: MORH

POSADE Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze i Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) tijekom vikenda su, od 17. do 19. srpnja, bile angažirane u akcijama hitnog medicinskog zbrinjavanja osam pacijenata te u jednoj akciji potrage, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane (MORH).

U nedjelju je hitno zbrinut njemački državljanin, koji je stradao u prometnoj nesreći na Rabu te je helikopterom prevezen na Grobnik, a nakon toga vozilom u KBC Rijeka.

Posade ETH 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO od petka do nedjelje bile su angažirane u jednoj akciji potrage, te u akcijama zbrinjavanja sedam pacijenata u KBC Split.

U petak je s hvarskog helidroma Stari Grad prevezen islandski turist zbog ozljede šake, dok je s helidroma Ubli s otoka Lastovo prevezena jedna pacijentica, koja je doživjela moždani udar.

Helikopterima su u subotu do splitske bolnice prevezene četiri osobe, a u nedjelju je u noćnim satima s helidroma Grohote sa Šolte prevezen jedan slovački turist, dok je oko ponoći s helidroma Stari Grad s Hvara, hitno prevezen mladić koji je doživio potres mozga.

Od početka godine, letačke posade ETH hitnim medicinskom letovima prevezle su 275 osoba, izvijestio je u danas MORH.

Pročitajte više