Tireli o korištenju novca iz EU fondova: "Svi su vjerovali u Nadu, a Nada se udala"

Foto: Hina

RASPRAVU o Izvješću o korištenju pretpristupnih programa pomoći EU za drugo polugodište prošle godine saborska je oporba iskoristila da poruči vladajućima kako na planu povlačenja sredstava nisu napravili ništa, a Laburistica Nansi Tireli ustvrdila je kako nam je korištenje pretpristupnih programa u skladu s uzrečicom: "Svi smo vjerovali u Nadu, a Nada se udala".

HDZ-ov Ivan Šuker zamjerao je što je od oko 1,3 milijarde kuna u 2013. potrošeno tek 559 milijuna. "Na raspolaganju nam je u 2014. dodatnih 900 milijuna, no s obzirom da do kraja 2013. Vlada nije ugovorila sve što je trebalo Hrvatska u 2016. neće moći povući 600 milijuna koji su odobreni", poručio je Šuker.

Do kraja mjeseca trebao je biti potpisan Partnerski sporazum kao osnovni dokument za korištenje 10,4 milijardi eura do 2020., podsjećao je njegov stranački kolega Branko Bačić, međutim dokumenti koji su osnova za taj sporazum nisu dovršeni.

Što je s Pelješkim mostom?

Tako, ističe, nije dovršena Prometna strategija kojom su trebali u Hrvatskoj biti definirani temeljni projekti koji bi bili financirani dijelom iz strukturnih fondova, a upravo je na tom planu bilo riječi o Pelješkom mostu.

"Ministar Siniša Hajdaš Dončić najavio je prije godinu dana da će gradnja Pelješkog mosta početi 2015. godine, no s obzirom da nije napravljena Strategija prometnog razvoja koja je dokument za operativni program konkurentnosti kohezija i s kojim bi se mogao financirati Pelješki most, s obzirom da partnerski sporazum još nije potpisan niti dostavljen Europskoj komisiji, ne mislite li da je to još jedan od bisera ministra Dončića", pitao je Bačić zamjenika ministra regionalnog razvoja i fondova EU Jakšu Puljiza.


"Vrlo brzo ćemo čuti povratne informacije o Partnerskom sporazumu i kad će bit usvojen, to je pitanje tjedna, a što se tiče Strategije završni nacrt je pripremljen i ona je pred usvajanjem", uvjeravao je Puljiz.

Kada je riječ o početka gradnje Pelješkoga mosta, kaže Puljiz, on ovisi o nizu faktora. "No, sigurno da je izvedivo upravo to što je ministar Dončić rekao - da u 2015. započnu radovi. Naravno, tu je jedan veliki 'ali' koji se zove javna nabava", upozorio je.

HDSSB-ovac Krešimir Bubalo osvrnuo se na jačanje kapaciteta jedinica lokalne i regionalne uprave poručivši kako će najavljene izmjene poreza na dohodak "ubiti" jedinice lokalne i regionalne uprave. Neke jedinice lokalne uprave su iscrpljene i nemaju više mogućnosti za predfinanciranje i financiranje projekata, upozorio je Bubalo.

"Cijeli pristup europskim fondovima prilično je zrakoprazan"

HDZ-ovac Zvonko Milas rekao je da Vlada predaje Europskoj komisiji strateške dokumente u kojima "detaljno na tisućama stranica opisuje za što će se trošiti jedan gotovo cijeli hrvatski proračun tijekom sljedećih sedam godina, a Hrvatski sabor dobija samo tri stranice".


"Cijeli pristup europskim fondovima prilično je 'zrakoprazan' - dobiju se neke tablice, Vlada govori kako radi super, iako sumnjam da i sami već u to vjeruju, mi kažemo da to nije super, da je realno stanje sve gore i onda svi odemo doma", kazao je Milas.

Izvješće međutim, ističe Milas, jasno ukazuje na slabosti sustava, lošu i sporu provedbu, loše pripreme za razdoblje 2014.-2020., nedovoljan broj natječaja i nekvalitetne natječaje koji otvaraju prostor za nepravilnosti i buduće financijske korekcije koje će tražiti Europska komisija.

Na nakanu HNS-ovca Marijana Škvarića da još jednom za govornicom pročita osnovne naglaske iz Izvješća, kako bi u raspravama zastupnici bili puno konkretniji a ne da se, kako je rekao, "mlati prazna slama", žestoko se obrušio HDSSB-ovac Dinko Burić.

"Zar je za vas 'mlatiti praznu slamu' ukazivati na to da smo u šest mjeseci prošle godine i tijekom ove godine uplatili za članarinu u EU gotovo 5,5 milijardi kuna, a od članarine smo povukli simboličan iznos", pitao je Škvarića vidno uzrujani Burić.

Zar je, nastavio je, 'mlatiti praznu slamu' govoriti u najboljoj namjeri resornom ministarstvu i Vladi kako je nedopustivo da smo prije nekoliko mjeseci poslali Europskoj komisiji tri operativna programa, a onda smo preko noći smanjili to na dva operativna programa.

"Zašto smo mi jedna od rijetkih zemalja koja još nije dobila potvrdu Europske komisije o dokumentu koji smo joj poslali još u travnju ove godine? To je mlaćenje prazne slame? To nije samo uvreda zastupnicima, to je pitanje znate li vi uopće o čemu pričate", obrušio se Burić.

"Vidite da je počelo djelovati. Zaista ste sada puno konkretnije, konciznije i argumentiranije raspravljali o izvješću u odnosu na prijašnje rasprave koje smo čuli - priznali vi ili ne", zadovoljno mu je uzvratio HNS-ovac Škvarić.

"'Svi smo vjerovali u Nadu, a Nada se udala' - tako bih mogla ukratko sažeti našu nadu vezanu za ulazak u EU i korištenje europskih fondova na način koji smo mislili, a to iz ovog izvješća na kraju i možemo iščitati", zaključila je Laburistica Nansi Tireli.

Pročitajte više