Tiskari Vjesnik isključena struja, Pavić im duguje osam milijuna kuna

Foto: Vjesnik

TISKARA Vjesnik ostala je bez struje, a zaustavljena je i novinska rotacija. Iako smo još jutros od uprave Vjesnika pokušali dobiti odgovore na pitanja o posljednjim događajima, Uprava se oglušila na sve naše upite. Jedan od upita odnosio se i na definitivni krah Vjesnika nakon uspješno završene predstečajne nagodbe.

Linićev namjerno propali plan?

Prema pisanju portala Objektiv krah Vjesnika došao je nakon što je u predstečajnoj nagodbi država odlučila 'fiskalizirati' ono najvrednije – nekretnine i zemljište u sjeni Vjesnikova nebodera procijenjeno na čak 80 milijuna eura. Državni 'spasonosni' plan podrazumijevao je da Fina preuzme tisuće kvadratnih metara prostora u zgradi - aneksu Vjesnikova nebodera, bivšem sjedištu redakcija Večernjeg lista, Sportskih novosti, ugašenog državnog lista Vjesnik i propalog privatnog 21.stoljeća.

"No, i taj se plan u režiji ministra financija Slavka Linića izjalovio jer očekivani državni novac, kojim ta ista država preko Ministarstva financija novčanim injekcijama pokušava vratiti u funkciju svoju dosad neiskorištenu imovinu, do Vjesnika nije stigao. Točnije, stigla je, i to još krajem prošle godine, samo prva rata od kojih desetak milijuna kuna kojima su još krajem prošle godine isplaćeni dugovi za neke režije i zaostale plaće – odnosno otpremnine radnicima", piše Objektiv podjsećajući da je ugovor bio vrijedan 30 milijuna kuna. Ostalih oko dvadeset i šest milijuna kuna do Vjesnika d.d. do jučerašnjeg 'zamračivanja' u režiji HEP-a jednostavno - nije stiglo.

Ministarstvo financija nije podmirilo svoje obveze

Naime, zamračenje Vjesnika samo je dio igrokaza države i javnih poduzeća u kojem se država bori za zemljište i nekretnine u sjeni nebodera d.d.,  ali i neki od najmoćnijih velikih igrača – korporacija među kojima su Agrokor Ivice Todorića, austrijska Styria i Allegheny Financial, nekretninska tvrtka u suvlasništvu Ninoslava Pavića i partnera – nasljednik Hypo Consultantsa, tvrtke kćeri Hypo banke.

"Dakle, u igri su moćnici: osim države koja preko Vjesnika d.d. polaže pravo na 61,6 posto Vjesnikova kompleksa, tu je Allegheny Financial, koja polaže pravo na 11,94 posto zemljišta i nekretnina. Paviću konkurentska Styria, izdavač Večernjeg lista i 24 sata, polaže pravo na 10,84 posto kompleksa, a otprilike isto toliko, 11 posto, Tisak, dio koncerna Agrokor najmoćnijega hrvatskog tajkuna Ivice Todorića. No, ako je država svojom intervencijom i ulaskom Fine u Vjesnikov kompleks preko Ministarstva financija pokazala dobru volju za spas svoje imovine, svoje obaveze nije na vrijeme podmirila i ljudima u Vjesniku je pao mrak na oči – HEP im je isključio struju", piše Objektiv dodajući da bi se domino efekt nastao urušavanjem Vjesnika mogao nastaviti i to, prije svega, u nedavnoj predstečajnoj nagodbi 'pokrpanom' EPH čija se izdanja – prije svega Jutarnji list – tiska upravo u državnoj tiskari.

Uloga Ninoslava Pavića

"Kako saznajemo, nepodmireni računi donedavno Pavićeva EPH državnoj tiskari Vjesniku d.d. za tiskanje njegovih novina iznose oko osam milijuna, a Jutarnji list se zbog jučerašnjeg isključenja struje morao tiskati u Rijeci i splitskoj okolici – Dugopolju. To, naravno, povećava troškove distribucije i postavlja pitanje isplativosti EPH-ovih izdanja. Prema svemu sudeći, Pavićev EPH se možda spasio u institutu predstečajne nagodbe u režiji ove vlasti, no sada bi mogao pasti zbog režija - računa za struju u državnoj tiskari", zaključuje Objektiv.

Pročitajte više