Tisuće studenata prosvjedovalo u Caracasu protiv nesigurnosti i nestašica

Foto: Guliver Image / Getty Images

VIŠE tisuća studenata i simpatizera oporbe prosvjedovalo je u utorak u Caracasu protiv nesigurnosti i teške gospodarske situacije u Venezueli.

Obučeni u bijelo, prosvjednici su nosili transparente i skandirali slogane protiv vlade Nicolasa Madura, protiv kojeg od 4. veljače traje val prosvjeda uz nasilja u kojima je već poginulo 18 ljudi i više od 260 je ranjeno.

Prosvjedni pokreti koji potresaju nekoliko gradova Venezuele nastali su u državi Tachira, gdje su studenti reagirali na silovanje jedne njihove kolegice.

Prije svega usmjeren na sigurnost (65 mrtvih dnevno prema podacima jedne nevladine organizacije) pokret ukazuje na gospodarsku situaciju zemlje, proizvođača nafte u kojoj su česte nestašice i najviša inflacija u Latinskoj Americi više od 56 posto 2013., a izražena je policijska represija.

Taj pokret je podržao i šef oporbe Henrique Capriles, ali i radikalniji predstavnici oporbe poput Leopolda Lopeza.

Zemlja će u srijedu obilježiti i smrt bivšeg predsjednika Huga Chaveza (1999-2013) uz službenu svečanost u nazočnosti nekoliko predsjednika.

Latinoamerički tv-kanal Telesur će premijerno prikazati dokumentarni film "Moj prijatelj Hugo" slavnog američkog redatelja Olivera Stonea.

Pročitajte više