Tjedan obilježila napeta situacija na Krimu i priprema hrvatskih stranaka za euroizbore

Screenshot: YouTube

TJEDAN na izmaku prvenstveno je obilježila ruska aneksija Krima. Nakon dugog puta kući se vratio premijer Milanović, a dočekala su ga pitanja o Liniću kojeg je u Saboru prilikom rasprave o rebalansu žestoko napala oporba. USKOK je ušao u INA-u, a konačno je predstavljen i masterplan bolnica.

Referendum na Krimu

Na početku tjedna očekivani rezultati referenduma na Krimu čiji su građani izabrali Rusiju. Vladimir Putin brzopotezno je ozakonio rusku aneksiju Krima, a američki predsjednik Barack Obama s europskim partnerima odlučio se za sankcije.

"Potpisao sam novu izvršnu naredbu koja nam omogućuje uvođenje sankcijama ne samo osobama, već i ključnim sektorima ruskog gospodarstva. To nije ishod kakav smo željeli - sankcije neće imati samo znatan utjecaj na rusko, već bi mogle poremetiti globalno gospodarstvo."

Čelnici zemalja članica Europske unije s druge strane potpisali su politički dio sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom.

Rebalans proračuna

Na domaćoj sceni ovotjednu saborsku raspravu obilježio je rebalans proračuna. Ministra financija Slavka Linića oporba nije štedjela, kao ni premijera Milanovića.

"Dok se u Australiji i na Novom Zelandu divi klokanima i Maorima, vi ovdje branite politiku Vlade, a mišljenja sam da nemate dovoljno njegove podrške ni za jednu mjeru koju predlažete", rekao je HDZ-ov Josip Borić.

"Sve ove priče oko mog odnosa, odnosa premijera, mogu prihvatiti da je to zabavno za medije, ali da je to zabavno za vas, ostavljam vam da se zabavljate", odgovorio je Linić.

Linićevi prijatelji

O svom odnosu s Linićem progovorio je i premijer koji se nakon posjeta Australiji i Novom Zelandu vratio u Banske dvore. Iako je poručio da Linićevo prijateljstvo s prijavljenim poduzetnikom Klemom nije naštetilo Vladi, znakovito je naglasio:

"U politici, to sam rekao i ponovit ću, nemam i ne mogu imati prijatelja. Ni rođeni brat mi nije prijatelj, naročito ako protiv njega državno odvjetništvo podigne optužnicu."

Sabo će se nagoditi?

Još jedna neugodna vijest za SDP je i obrat u slučaj vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe koji je navodno spreman nagoditi se s USKOK-om te priznati krivnju u slučaju podmićivanja HDZ-ovih gradskih vijećnika. U SDP-su ostali neugodno iznenađeni.

"Jako loša poruka i nečasna radnja", kazao je Jakovina.

"Nije dobro za njega, prije svega, a nije dobro niti za stranku, kad on predstavlja stranku. Svakako da nije dobro", istaknuo je Stazić.

A iz HDZ-a su poručili:

"Što se tiče njegove stranke, poruka je potpuno jasna, optuživali su druge, govorili da se radi o kolektivnoj krivnji i baš me zanima kako će se SDP sada nositi s ovim", rekao je HDZ-ov Gordan Jandroković.

Uskok češljao Inu

USKOK je ovog tjedna ušao u Inu. Zbog sumnji u korupciju, istražitelji 'češljaju' Inino poslovanje, od 2009. do 2013. Dok iz INA-e poručuju da je sve čisto, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je istaknuo:

"Ja na INA-u gledam kao veliki potencijal, nećemo dati da propada", izjavio je Vrdoljak.

Ostojićev masterplan

Javnosti je konačno predstavljen dugoočekivani masterplan bolnica. Za ministra spas, za oporbu propast.

"Objedinjavanje u cijelom nizu bolnica je stupanj dalje, internističkih kirurških djelatnosti", kaže ministar Rajko Ostojić.

"Ovaj plan vam ne vrijedi apsolutno ništa jer niste precizirali model financiranja bolničkog sustava na temelju kojeg bi se moglo ocijeniti je li ovo popis želja ili ozbiljan posao", komentirao je laburist Dragutin Lesar.

Josipović raspisao izbore za EP

Predsjednik Josipović raspisao je izbore za Europski parlament za 25. svibnja. Kukuriku koalicija predstavila je svoju listi kandidata, a šest stranka na čelu s HDZ-om potpisalo je koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na euroizbore. Premijer je ocijenio da je prošlogodišnji odaziv na euroizbore bio sramotan, a veću izlaznost očekuje i predsjednik Josipović, koji se nada da će se kampanja vodi oko europskih razvojnih pitanja.

"A ne kako smo to nažalost vidjeli u prvim izborima o plaćama zastupnika i o ustašama i partizanima", izjavio je Josipović.

Vučićeva pobjeda u Srbiji

U Srbiji na prijevremenim parlamentarnih izbora uvjerljivu pobjedu odnijeli su naprednjaci dosadašnjeg prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića.

Pročitajte više