Tko i zašto spašava Centar Banku i zašto je Linić tako nervozan?

Foto:  Marko Todorov (Cropix)

"NE TREBA prodavati Hrvatsku poštansku banku, niti je na ovakav način trebalo dokapitalizirati Centar banku, zbog koje će država izgubiti silni novac ako govorimo o novcu od 50 milijuna kuna" rekao je Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za HTV. Naime, država je za sanaciju Centar banke uložila gotovo 50 milijuna, a ovih dana češka J&T banka ušla je u Centar banku s kapitalom od 200 milijuna kuna. 
 
Slavko Linić, kontroverzni ministar financija opterećen mnogim aferama, danas je novinarima pokušao objasniti da je slamku spasa ponudio mnogim malim bankama ali da ju je prihvatila samo Centar banka. 
 
"Nerješavanje te banke je 500 milijuna kuna štednje, od kuda to? Iz proračuna? Birajte: hoćete li platiti 500 milijuna ili ćete s 50 milijuna pokušati spasiti banku. Da dobro je uloženo jer još uvijek nismo platili tih 500 milijuna. Ako to budemo morali platiti, onda smo se neuspješno borili", rekao je danas Linić. 
 
Oporba je uvjerena kako je Vladina politika neuspješna i promašena. Naime, država je lani dionicu Centar banke platila 200 kuna, a češki investitor za nju je izdvojio samo 10 kuna.

Pročitajte više