Tko je kriv? Lijekovi "zapeli" na uvozu, pacijenti u Zagrebu ostali bez kemoterapija!

NAKON što je u našu redakciju pristigao mail zabrinute čitateljice koja je navela kako na Klinici za tumore u Zagrebu pacijenti čekaju na kemoterapiju jer navodno nema lijekova, odlučili smo provjeriti što se događa. Iza privremene nestašice lijekova, koja, kako nas uvjeravaju u Klinici za tumore, ne utječe na samo zdravlje i proces liječenja pacijenata pa nema razloga za paniku, stoji - birokracija, odnosno limiti koje Klinika ima pri nabavci lijekova.

Onkolog Danko Velimir Vrdoljak, predstojnik Klinike za tumore u Zagrebu, pojasnio je za Index cijelu situaciju. Kaže kako tehnički nije riječ o nestašici lijekova, nego činjenici da se povremeno dogodi da lijekovi iz uvoza "zapnu", jer ih Klinika nabavlja na dnevnoj i tjednoj osnovi zbog limita koje imaju. To se dogodilo i ovog puta, a budući da je sutra neradni dan, pacijenti će potrebne lijekove dobiti u petak.

"Dogodi se povremeno da lijek čeka na uvoz po nekoliko dana. To se dogodilo i sad. Sve je riješeno, ali budući da je sutra praznik, pacijenti će lijekove dobiti u petak", kazao je dr. Vrdoljak. Kašnjenja u nabavci lijekova, uvjerava nas, nemaju utjecaja na samo zdravlje i proces liječenja onkoloških pacijenata: "Tih dan, dva, tri - ništa ne znače".

Dr. Vrdoljak napominje i kako je riječ o iznimno skupim lijekovima te kako prije svake nabavke dobivaju određenu količinu sredstava kojom su limitirani pa je nemoguće nabaviti unaprijed veće količine potrebnih lijekova kako se ovakve situacije s čekanjem na uvoz ne bi ponavljale. "Limit za lijekove pomičemo od tjedna do tjedna", kazao je.

Kako funkcionira birokracija slikovito nam pokazala glasnogovornica Ministarstva zdravlja

A kako točno funkcionira hrvatska birokracija, zbog koje i dolazi do problema u nabavi lijekova, najslikovitije su nam pokazali u Ministarstvu zdravlja kad smo ih nazvali kako bi ih pitali što točno poduzimaju da se ovakve situacije s nestašicom lijekova ne ponavljaju učestalo. Kad smo glasnogovornicu Tamaru Marinković zamolili da nam se na upit odgovori tijekom današnjeg dana, njen odgovor je bio: "Znate li vi da je 15 do 3? Ne može to u sat vremena, mora to netko i pročitati i proučiti. Zašto niste zvali ujutro?".

Kad smo joj pokušali objasniti da smo je nazvali odmah nakon što smo doznali za slučaj i razgovarali s predstojnikom Klinike za tumore (pa je sukladno tome nismo mogli nazvati ujutro, prije nego smo saznali za problem), kao i da nitko nije rekao da nam odgovor treba za sat vremena, nego do kraja dana, birokratski odgovor je bio: "Radimo do 4".

Odgovor na naš upit do zaključenja ovog teksta nije stigao, a neće ni sutra jer je - neradni dan.

Otvorenje nove zgrade Klinike za tumore bilo na čekanju zbog spora s izvođačem radova

Sredinom veljače ove godine ministar zdravlja Rajko Ostojić i službeno je ponosno otvorio dugoočekivanu novu zgradu Klinike za tumore u zagrebačkoj Ilici. Radovi na njoj su započeli još davne 1989. godine, a samo otvorenje je više od godinu dana bilo na čekanju zbog spora s izvođačem radova, Ingrom, radi duga od šest milijuna kuna. Ostojić je na otvorenju kazao kako se radi na rješenju spomenutog spora te kako će sve preuzeti sud ne postigne li se skori dogovor.

Pročitajte više