Tko je najslabija karika?

Foto: Davor Erceg/HRT

U 21 sat i 50 minuta kraju se privelo i zadnje sučeljavanje predsjedničkih kandidata prije predsjedničkih izbora. Kandidati su u studiju, držeći se uglavnom prežvakanih i naučenih teza, još jednom potvrdili izostanak originalnosti koji je prevladavao u čitavoj predsjedničkoj kampanji.

Čitavo sučeljavanje ostavilo je pomalo traljav dojam, od nesigurnosti novinara zaduženih za postavljanje pitanja i nesposobnosti da se održi red postavljen na početku događaja, pa sve do otvorenog kršenja dogovorenih pravila od strane kandidata.

 

Kujundžić nepodložan pravilima jer "odgovara narodu"

U izbjegavanju odgovora i zaobilaženju pravila najviše se istaknuo Milan Kujundžić, koji je u više navrata uzviknuo kako "on odgovara kako on hoće, jer odgovara hrvatskom narodu", braneći titulu svojeglavog i pomalo agresivnog napadača koju si je priskrbio na prošlim sučeljavanjima.

Ponovno na tragu onoga što smo već imali prilike vidjeti, Kolinda Grabar Kitarović prvu je polovicu sučeljavanja potrošila na odbijanje napada o povezanosti sa Sanaderom te o tome kako radi po naputku stranačkog vrha.

Format sučeljavanja u više je navrata prisilio kandidate da na veoma složena pitanja odgovaraju krajnje pojednostavljeno. Takva su pitanja kandidate u više navrata natjerala da odbiju odgovoriti ili da ponude vlastiti odgovor koji ne spada u gabarite ponuđenoga.

Prozivke oko INA-e

Mjesto u sučeljavanju kojemu su svi kandidati pristupili veoma oprezno vezano je uz navode Ivana Vilibora Sinčića o tome kako su pravi vlasnici INA-e u biti hrvatski tajkuni, njih petorica. Sinčić je dodao kako je dokumente o tome poslao nadležnim institucijama.

Ostali kandidati ogradili su se od njegovih navoda.

"Restrukturiranje INA-e počela još u vrijeme Račana. Nisam sudjelovala u tome, ne mogu potvrditi Sinčićeve podatke", komentirala je Sinčićeve navode Grabar Kitarović.

"Čuo sam o tome, ali po dokumentima koje ja imam, to je bez pokrića. Vlada, MOL i nešto malo dioničara. Pretpostavka da MOL čuva dionice za neke fizičke osobe je nategnuta", istaknuo je Josipović.

Podbadanja gurnula ključna pitanja u drugi plan

Odgovori o ključnim problemima koji more hrvatsku državu i društvo većim su se dijelom utopili u moru međusobnog podbadanja - Kujundžić po Josipoviću i Grabar Kitarović, Josipović po Grabar Kitarović, Grabar Kitarović po Josipoviću, a Sinčić po svima.

U završnom obraćanju predsjedničkih kandidata, Sinčić je upozorio na mogućnost kršenja izborne šutnje.

"Sutra očekujem kršenje izborne šutnje, moguće da će doći do informacija kojima će me se diskreditirati, ne vjerujte Hanžekoviću", naglasio je.

TIJEK SUČELJAVANJA

21:50 Završna obraćanja

"Zajedno s vama, moj narode, od Hrvatske ćemo napraviti napraviti zemlju rada, reda, mira, radosti i sreće, sa mnom počinje nova Hrvatska", poručio je za kraj Milan Kujundžić.


"Niste krivi za stanje, što ne možete vratiti kredite, što vam propadaju poduzeća, OPG-ovi. Odgovorni su političari, već 25 godina uništavaju zemlju i to po nalogu bankara i tajkuna. Ja kao mladić uselio sam 18 obitelji i sprječio stotine deložacija.

Sutra očekujem kršenje izborne šutnje, moguće da će doći do informacija kojima će me se diskreditirati, ne vjerujte Hanžekoviću", zaključio je Sinčić.

21:44 Kratka pitanja DA/NE

Rad nedjeljom?

Grabar Kitarović: Ne
Josipović: Pretežito ne
Kujundžić: Gdje je neophodno, Da
Sinčić: Pretežito ne

Povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu?

Grabar Kitarović: Da
Josipović: Ne
Kujundžić: Da
Sinčić: Ne

Pet tajkuna u INA-i

Sinčić je upozorio kako su vlasnici INA-e u biti hrvatski tajkuni, i kako je dokumente o tome poslao nadležnim institucijama.

"Restrukturiranje INA-e počela još u vrijeme Račana. Nisam sudjelovala u tome, ne mogu potvrditi Sinčićeve podatke", komentirala je Sinčićeve navode Grabar Kitarović.

"Čuo o tome, ali po dokumentima koje ja imam, to je bez pokrića. Vlada, MOL i nešto malo dioničara. Pretpostavka da MOL čuva dionice za neke fizičke osobe je nategnuta", istaknuo je Josipović.

21:29 Bušenja u Jadranu


Na pitanje o tome treba li bušiti za naftu i za plin na Jadranu, Josipović je rekao kako se čekaju rezultati istraživanja.

"Raspisan je tender. Razgovarao sam s Bidenom i Obamom o tome, i s Merkel. Kada je riječ o bušenju, preferiram plin i naftu na kopnu. Vidjet ćemo što će istraživanja pokazati, ali moramo poštivati najviše ekološke standarde", rekao je Josipović.

Kujundžić je upozorio kako je Josipović u SAD-u obećao bušenje, a po povratku u Hrvatsku je promijenio mišljenje. U mišljenju ga je podržala Grabar Kitarović.

21:33 O situaciji u INA-i

Sinčić je upozorio kako su se "malverzacije u INA-i događale u vrijeme Sanadera", naglasio je i kako je tada u Sanaderovoj vladi bila i Grabar Kitarović.

"U INA-i su odrađene nezakonite radnje, sklopljeni ugovori su ništavni, što je normalno prema međunarodnome pravu i Ustavu RH", dodao je pak Kujundžić.

"Treba osuditi post mortem Račana, živućeg Linića i Sanadera", naglasio je Kujundžić.

"Sada je vrijeme da ili kupnjom dionica ili novim dogovorom s Mađarima nađemo način da Hrvatska ima INA-u kao strateški ključnu firmu", rekao je Josipović.

21:25 Kratka pitanja


Prva posjeta na mjestu predsjednika? (Njemačka/Srbija/Izrael/ne želim odgovoriti)

Grabar Kitarović: Njemačka
Josipović: Njemačka možda
Kujundžić: Ništa od ponuđenog, BiH
Sinčić: Ništa od ponuđenog, Kina

Kojeg svjetskog dužnosnika najviše cijenite? (Putin/Merkel/Obama/ne želim odgovoriti)

Grabar Kitarović: Merkel
Josipović: Merkel
Kujundžić: Obama
Sinčić: Putin

Najupješniji hrvatski premijer? (Valentić/Kosor/Milanović/ne želim odgovoriti)

Grabar Kitarović: Valentić
Josipović: Račan
Kujundžić: Valentić
Sinčić: Nijedan

Najveći problem u Hrvatskoj? (birokracija/korupcija/nezaposlenost/ne želim odgovoriti)

Grabar Kitarović: Nezaposlenost
Josipović: Nezaposlenost
Kujundžić: Korupcija
Sinčić: Nezaposlenost

20:20 Podobni u diplomaciji

Na upit o političkom kadroviranju, kandidatkinja Grabar Kitarović rekla je kako će na pozicije u diplomaciji dolaziti sposobni i zaslužni.

"Jamčim da neću u diplomaciju slati politički podobne ljude iz stranke", ustvrdila je.

"Odgovorno tvrdim da neće biti niti uhljebljivanja, niti zbrinjavanja, niti sklanjanja. Isključivo na temelju znanja, sposobnosti i poznavanja jezika će dobivati posao. Tražit ću da ljudi polože račune za obavljeno", dodala je.

21:17 Haag: Presuda oko genocida u veljači


Kujundžić smatra kako presuda neće biti nepovoljna po Hrvatsku.

"Iako su Pusić, Mesić i Josipović pomagali tome da ne bude povoljna po Hrvatsku. Presuda generalima je indikator za presudu u veljači", kazao je.

21:15 Članstvo NATO/EU

Sinčić je istaknuo kako, kad se već nalazimo u tim organizacijama, trebamo zauzeti čvrst stav.

"Ulazak u te organizacije je bio pristran, narod se nije previše pitao, treba sada čvrsto braniti hrvatske nacionalne interese, kao što ih danas brani predsjednik Orban", kazao je Sinčić.

"Treba se čvrsto postaviti i spram NATO-a, ako je potrebno možemo i izaći, ako je to u hrvatskom interesu", dodao je.

Josipović je naglasio kako je NATO jamac hrvatske sigurnosti.

21:10 Odnos prema regiji

"Trebamo biti predvodnik u regiji, ali voditi politiku čistih računa. Zastupam to da zemlje regije uđu u EU, ali moramo voditi računa o svojim nacionalnim interesima. Susjedima pomagati, ali problem nestalih osoba ne zaboraviti i raditi na njemu, granični problemi, status Hrvata u drugim državama, to treba rješavati", rekla je Grabar Kitarović.

"Nismo u podređenom položaju u EU, ali loši smo u povlačenju sredstava, a to je do naših sposobnosti da napravimo kvalitetne projekte", odgovorio je Josipović na pitanje o hrvatskom položaju u Uniji.


Kujundžić je napao Josipovića i optužio ga za otvoreno narušavanje međunarodnog ugleda Hrvatske.

Na upit o stavu spram Putina, Kujundžić je istaknuo kako je bitno razumjeti ulogu Rusije.

"Svatko tko razumije politiku zna da se s Rusijom treba razgovarati, Hrvatska se ne treba izolirati od Rusije, ali ipak trebamo imati na umu da smo članica EU-a", rekao je.

Josipović je rekao kako je hrvatska vanjska politika samostalna i da se to vidi i na odnosu spram Rusije.

21:05 Josipović: Stojić izjavom na misi huškao i dizao tenzije

Sinčić je na upit o pravima branitelja rekao kako ne bi smanjivao prava braniteljima.

"Njima se prava režu svakodnevno, treba riješiti ekonomska pitanja, a onda će biti novca i za njih", kazao je.

Kandidati su upitani i da komentiraju izjave don Stojića na misi u Savskoj.

Grabar Kitarović je rekla kako nema informacija o tome, a Josipović je upozorio kako je Stojić takvom izjavom huškao u međudržavnim odnosima.

"Govoriti da netko iz Srbije dolaziti ubijati djecu ima samo jednu svrhu, podizanje tenzija, a to nije dobro", smatra.

Kujundžić se složio kako je to stravično, ako je istina da je to Stojić rekao.

21:00 Grabar Kitarović: Slučaj Perković sukobio nas je s Njemačkom

Kolinda Grabar Kitarović obranila je svoje stavove o tome da Ustav ne treba mijenjati.


"U dubokoj smo krizi, te promjene neće riješiti ništa", kazala je.

I Josipović i Kujundžić rekli su kako putem promjena Ustava nemaju namjeru povećati svoje ovlasti kao predsjednika.

Kujundžić je pojasnio svoje iskaze o tome da će premijera natjerati da počne ranije dolaziti na posao.

"Brzo će on to shvatiti kada ja dođem na Pantovčak", odgovorio je Kujundžić.

Sinčić je rekao kako je on apsolutno za demokraciju, odgovarajući na pitanje o tome je li možda za diktaturu. Na upit o slučaju Perković, Sinčić je rekao kako je Hrvatska pala na tom ispitu.

"To nije bio sukob s Njemačkom, to je bila razlika u poimanju prava", rekao je pak Josipović.

"Ovo je bio sukob Njemačkom, apsolutno. Ozbiljne zemlje izručuju svoje obavještajce ako su počinili ozbiljne zločine", odgovorila je Grabar Kitarović na pitanje o izručenju.

20:50 Blok pitanja iz unutrašnje politike

Kolindi Grabar Kitarović upućeno je pitanje o vladi nacionalnog jedinstva, koju je prije par godina podržala.

"To sam rekla prije dvije godine, danas 90 posto građana misli da ne idemo u dobrome smjeru. Kao predsjednica RH, pokušala bih surađivati s Milanovićem, ako to ne bi bilo moguće, oslonila bi se na sve svoje ovlasti i zatražiti prijevremene izbore", kazala je Grabar Kitarović.


Josipović je istaknuo kako su mu pozitivan politički dojam u ovome mandatu od političara ostavili Vesna Pusić, Mirando Mrsić i Fred Matić. Negativce nije htio imenovati.

Na pitanje o tome koga bi lustrirao, Kujundžić je rekao kako bi lustrirao i kaznio sve ono što je nezakonito učinjeno.

20:40 Blok kratkih pitanja DA/NE

Eutanazija

Grabar Kitarović: Ne
Josipović: Pasivno, pod strogim uvjetima
Kujundžić: Ne
Sinčić: Ni da, ni ne

Vjeronauk u školi

Grabar Kitarović: Da
Josipović: Da
Kujundžić: Da
Sinčić: Da

Objava popisa osuđenih pedofila

Grabar Kitarović: Da
Josipović: Da, dok traju pravne posljedice osude
Kujundžić: Da
Sinčić: Da

Privatizacija Dinama

Grabar Kitarović: Nemam mišljenje o tome
Josipović: Transparentno vođenje
Kujundžić: Da
Sinčić: Da

20:32 Blok ideoloških i svjetonazorskih pitanja

Stanković je Grabar Kitarović pitao o tome kako to da je glavni tajnik HDZ-a osoba koja je prepisala diplomski rad te što misli o tome.

Grabar Kitarović u odgovoru je istaknula kako se radi o politiziranom pitanju.

"Brkiću ne treba visoka stručna sprema za poziciju koju trenutačno obnaša", rekla je, dodajući kako se želi posvetiti egzisdtencijalnim pitanjima građana, a ne pitanjima o Milijanu Brkiću.


Govoreći o svojem diplomskom radu i komentirajući Karamarkove navode o tome da je diplomski rad kompilacija, rekla je kako je njezin rad većim dijelom originalan.

Stanković je upitao Sinčića zašto je dozvolio da ga Klemm ispituje pred Ministarstvom branitelja, na što je Sinčić rekao kako je samo jednom u životu naišao na Klemma.

"Žao mi je što je Klemm donirao Grabar Kitarović, ako mu je doista do dobrobiti branitelja", rekao je Sinčić.

Dotičući se problema suicida u društvu, Sinčić je rekao kako je razmišljao o egzistencijalnim pitanjima, naveo je kako je iskusio mnogo tužnih i potresnih priča, što ga veoma žalosti, no dodao je kako ga to motivira da nastavi dalje.

20:25 Josipović: Sporo sam uhvatio predsjedničke uzde

Aleksandar Stanković upitao je Grabar Kitarović Koje su joj mane.

Kitarović je odgovorila kako su je prednost odlučnost te kako nitko ne manipulira njom, kao što joj je imputirao Kujundžić.

"Međunarodno iskustvo mi je prednost. Svatko ima mane, ja ponekad od ljudi oko sebe tražim previše, ali mislim da je to u konačnici dobro, jer to kompenziram oslanjanjem na timski rad", istaknula je.


Josipović je na pitanje o pogreškama u prvome mandatu istaknuo svoju sporost u hvatanju predsjedničkih uzdi.

Josipović je istaknuo kako mu je trebalo nešto vremena da shvati mehanizme u politici, jer je ipak u politiku ušao kao profesor.

Milan Kujundžić reagirao je veoma agresivno na pitanje o njegovu stavu spram homoseksualnosti.

"To je osobna stvar svakog građana, predsjednik ne ulazi u krevete građana", počeo je.

Kujundžić je odbio dalje govoriti o pitanju, već je vrijeme iskoristio kako bi napao Josipovića oko lex Perković.

Na pitanje o honoraru koji zarađuje od ZAMP-a, Josipović je odgovorio kako godišnje zna zaraditi od 5 tisuća pa sve do 30 tisuća kuna.

20:20 Izlaganje predsjedničkih programa

Na početku sučeljavanja kandidati su još jednom izložili svoje programe.

Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je njezin program različit od ostalih po pristupu, istaknula je kako je ona svoj program temeljila na reakcijama građana.

Josipović je naglasio kako on programom donosi ogromne reforme i strukturne promjene Hrvatskoj, osobito je istaknuo kako bi njegov program trebao dovesti do novog gospodarstva. U prvi plan je stavio promjene Ustava, kao glavnog instrumenta koje predsjednik ima na raspolaganju.


Kujundžić je rekao kako je, za razliku od ostalih kandidata, on slobodan. Grabar Kitarović je optužio za djelovanje pod patronatom različitih članova HDZ-a, navodeći kako se.

Ivan Vilibor Sinčić istaknuo je kako se njegov program temelji na onome što narod najviše boli. Ponovio je problem privatizacijske pljačke i novca koji je narodu otuđen. Naglasio je i potrebu za monetarnom reformom, a dotaknuo se i slučaja Franak. Zauzeo se i za borbu protiv korupcije.

20:13 Počelo je

20:00 Iščekuje se početak

19:45 Stigli su predsjednički kandidati



Podsjetimo, ovo je treće televizijsko sučeljavanje predsjedničkih kandidata u punoj postavi.

Danas je posljednji dan kampanje za predsjedničke izbore, a u ponoć nastupa izborna šutnja.


Ujutro ništa novoga

Jutarnje radijsko sučeljavanje otvoreno je izlaganjem programa predsjedničkih kandidata, a popraćeno je i znatnom količinom retoričke agresivnosti među kandidatima. Milan Kujundžić tako je napao Josipovića da mu je program napravila agencija koju je platio, da se ruga žrtvama te da je djelomično odgovoran i za katastrofalnu demografsku sliku Hrvatske, a Grabar Kitarović ponovo se našla pod paljbom optužbi po liniji Sanadera, kako od Kujundžića, tako i od Josipovića.

Kujundžić se na Josipovića obrušio i zbog afere sa ZAMP-om.


"Grabar Kitarović ne može pobjeći od prošlosti kao što ni Josipović ne može pobjeći od afere sa ZAMP-om. Ta pljačka bit će rasvijetljena", kazao je Kujundžić.

Sinčić je sa strane poentirao stavljajući u prvi plan svoju "svježinu" na političkoj sceni.

"Žao mi je što se stalno vraćamo u prošlost, no građani osjećaju posljedice zbog svih kandidata koji su ovdje u sobi", rekao je Sinčić.

Sve u svemu, potezala su se pitanja koja smo imali prilike čuti i u prijašnjim sučeljavanjima i medijskim istupima kandidata, što nam ne ostavlja previše nade u to da ćemo večeras čuti išta novoga.

Pročitajte više