Tko zapravo plaća Kerumov križ na Marjanu?

Fotomontaža: Index

OKO 711.000 kuna koštat će podizanje famoznog križa na Marjanu, koji čini osnovu predizborne kampanje Željka Keruma. Nije, međutim, jasno odakle taj novac dolazi, otkriva H-Alter.org.

U jeku samih rasprava oko gradnje i njene opravdanosti zbog financijskih prilika i stanja u gradskoj blagajni, dogradonačelnik Jure Šundov tvrdio je kako će cijeli projekt izgradnje platiti anonimni donatori.

Odakle dolazi novac?

No, činjenice pobijaju tvrdnje Kerumovog zamjenika. Gradnja križa nalazi se u planu Javne nabave za 2013., a prema podacima Grada, donacije Splitu u 2012. i prva tri mjeseca 2013. nisu predviđene za izgradnju križa.

Ukupni troškovi podizanja križa na Marjanu iznose 711.000 kuna. Od toga 625.000 kuna ide za izvođenje radova na križu, a 86.000 za izradu konzervatorske podloge. Ovaj manji trošak, konzervatorsku podlogu, plaćaju građani.

Šundov ništa ne razumije

No, što je s ostalih 625.000 kuna. Odgovor na ovo pitanje H-Alter je pokušao dobiti upitom koji je Gradu Splitu poslan još 3. travnja. Odgovor, međutim, nikad nije stigao. U razgovoru s Jurom Šundovom su, međutim, doznali da je tvrtka Cestar d.o.o. donirala beton i zemljane radove. Radi se o istoj firmi koja je sudjelovala u projektu proširenja zapadne obale.

No, vrijedi li ta donacija 625 000 kuna, koliko je predviđeno za izgradnju križa? Koliko će Kerumov predizborni trik koštati građane Splita? Pitanja su to na koje desna ruka splitskog gradonačelnika nema odgovor. "Ništa ja vas ne razumijem, nemate vi blage veze o čemu govorite", poručio je Šundov novinarki H-Altera.

Pročitajte više