Todorić kupio Polikliniku Nemetova i za ravnatelja postavio supruga šefice Agencije za tržišno natjecanje

IAKO se već duže vrijeme pričalo o tome kako Agrokor namjerava kupiti zagrebačku Polikliniku Nemetova, najstariju hrvatsku privatnu zdravstvenu ustanovu, danas je taj posao i službeno zgotovljen.

Iz koncerna Agrokor su Poslovnom dnevniku potvrdili da su preuzeli Polikliniku Nemetova od Basler osiguranja, ali cijenu nisu otkrivali. Iz Todorićevog tabora su poručili kako im kupnja Nemetove predstavlja uštede na troškovima osiguranja, kao i bolju zdravstvenu uslugu za djelatnike. Iako tvrde da nemaju namjeru dalje se širiti na tržištu zdravstvenih usluga, ovo bi mogao biti tek početak Todorićevog uleta u lukrativni sektor privatnog zdravstva.

Prošle je godine privatni sektor u domaćem zdravstvenom sustavu zauzimao oko pet posto tržišta i imao prihode od oko milijardu kuna, ali stručnjaci predviđaju kako bi privatni sektor u zdravstvu u bliskoj budućnosti mogao zauzeti 30 posto tržišta, čime bi se prihodi privatnih medicinskih ustanova ušesterostručili.

Osim same kupnje Poliklinike Nemetova, zanimljiva je i činjenica da je za novog ravnatelja postavljen Davorin Spevec. Riječ je o bivšem direktoru Zagrebačkog velesajma koji je u Agrokor stigao 2007. godine, a osim toga je i suprug Olgice Spevec, predsjednice Vijeća Agencije  za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Time se, posredno ili neposredno, pozicija Agrokora na tržištu dodatno osnažuje. Podsjetimo i kako se Ante Babić, direktor Centra za međunarodni razvoj (CID) i potpredsjednik Hrvatskih izvoznika, na nedavnom predavanju u sklopu projekta EUforija osvrnuo na tu "nevidljivu sponu" kazavši kako je jedna od prednosti ulaska u EU ta što "će tržišno natjecanje prijeći s modela gospođe Spevec na model gospođe koja sjedi u Bruxellesu i koja ne zna tko je Ivica Todorić".

Pročitajte više