Todorić traži 50 milijuna eura kredita od Europske investicijske banke



EUROPSKA investicijska banka (EIB) razmatra odobravanje do 50 milijuna eura kredita Agrokoru Ivice Todorića. Agrokor je, kako je priopćeno iz EIB-a, tražio kredit za projekt procesiranja biogoriva.

Još u rujnu prošle godine iz Agrokora je najavljeno da planiraju izgradnju elektrane koja će procesirati organski otpad iz Agrokorove proizvodnje hrane. Već tada je Europska banka za obnovu i razvoj Todorićevoj firmi odobrila pet milijuna eura kredita za izgradnju elektrane na biogorivo.

Ukupna vrijednost projekta, prema podacima EIB-a, je 110 milijuna eura. Cilj je projekta je proizvodnja biogoriva, koje bi trebalo ponuditi alternativu fosilnim gorivima. U opisu projekta objavljenom na stranicama EIB-a navodi se da će korištenje biogoriva smanjiti emisiju ugljičnog dioksida.

Elektrana će se, prema prošlogodišnjoj najavi, graditi u Gradecu, na 40 kilometara od Zagreba. Trebala bi imati kapacitet od jednog MW struje koja će se isporučivati kroz hrvatsku elektro mrežu i jednog MW toplinske energije.

Firma Agrokor energija d.o.o. osnovana je još u jesen 2010. godine, kada je i prvi put najavljeno da Agrokor kreće u realizaciju bioplinskih postrojenja.

Pročitajte više