Toksikolozi o aflatoksinu: "Jogurt, putar i sir mogli bi sadržavati i veće količine, zašto nisu testirani?"

Ilustracija: formaggiokitchen

KAKVA je procedura kad se s farmi preuzme mlijeko s nedopuštenom količinom aflatoksina, koliko je ono opasno za zdravlje i ima li ga i u ostalim mliječnim prerađevinama, pitali smo na Veterinarskom institutu i Veterinarskom fakultetu.

Mlijeko s 400-tinjak farmi, uglavnom u istočnoj Slavoniji, za koje se sumnja da ima povišenu razinu aflatoksina, doprema se u Veterinarski zavod u Vinkovcima, od kuda se prosljeđuje u Zagreb, gdje se rade pretrage na aflatoksin, rekao je Media servisu predstojnik zavoda u Vinkovcima Marinko Škrivanko.

"To je orijentacijska metoda koja se zove elisa. Provode je djelatnici laboratorija za rezidue Hrvatskog veterinarskog instituta. Nakon što se utvrdi povećana količina aflatoksina, uzorci idu u Beč na potvrdu", kaže Škrivanko.

Ipak, ove dosad utvrđene količine aflatoksina, nisu štetne po čovjekovo zdravlje.

"U ovim količinama bi trebalo dnevno popiti desetak litara da bi to utjecalo na zdravlje čovjeka. Pa i Amerikanci i Rusi imaju puno više razine dozvoljenih koncentracija", dodaje Škrivanko.

No što je s mliječnim prerađevinama?

"Mogli bi sadržavati i veće količine, ne znam zašto to nisu napravili. Ako su napravili mlijeko, zašto nisu uzorkovali i jogurt, putar i sir. Ako ima u mlijeku sigurno ima i tu. Ti su mikotoksini termostabilni, pa je pretpostaviti da ih ima i u prerađevinama. Ali to treba provjeriti, a to nije nikakav problem", kaže profesor toksikologije s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Emil Srebočan, ali i ističe: Razloga za paniku nema.

"Puno je opasnije popušiti 20 cigareta dnevno, a to ljudi rade cijeli život, nego pojest malo mlijeka koje je kontaminirano s mikotoksinom. Jer je dokazano da je nikotin u cigaretama kancerogen. I nitko iz toga ne radi veliku paniku, svi puše kao sumanuti", zaključuje Srebočan.

Pročitajte više