Tomislav Nikolić spremno primio Kurza

Foto: Guliver Image/Getty Images

AUSTRIJSKI šef diplomacije Sebastian Kurz poručio je u srijedu u Beogradu da je Austrija spremna pomoći Srbiji gdje god zatreba u eurointegracijskom procesu i istaknuo kako osobno priželjkuje što brži put Srbije u EU.

Austrijski ministar odvojeno se sastao sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem koji su gostu ukazali na spremnost Srbije da se posveti reformama i napravi modernu državu koja može postati punopravnom članicom EU.

"Srbija je na dobrom putu, na putu reformi koje će od nje napraviti modernu državu, a već danas je spremna da postane punopravna članica Europske unije, možda čak i spremnija nego što su to neke države koje su već u Europskoj uniji", samouvjereno je rekao Nikolić.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon razgovora s Vučićem Kurz je naglasio kako je Austrija povećala proračun za projekte regionalne suradnje s 1,9 na četiri milijuna eura, uvjeren da će to pridonijeti da se “pruži konkretna pomoć regiji”.


Istaknuvši spremnost Austrije da pomogne Srbiji na putu pridruživanja Europskoj uniji, Kurz je sugerirao da će razvoj biti brži i efektniji što su reforme intenzivnije, a to je bitno i inozemnim investitorima, ali i Srbiji i njezinom putu u EU.

“Nisam prorok da mogu predvidjeti točan datum pristupanja Srbije Uniji, ali mogu konstatirati veliku volju srpskog stanovništva i politike da započnu reforme i pripreme Srbiju za EU”, rekao je Kurz, istaknuvši kako “osobno priželjkuje što brži put Srbije u EU, možda već do 2018. ili 2020. godine”.

“Austrija predstavlja jednog od najznačajnijih partnera Srbije, ne samo na europskom putu, već je i najveći investitor. Zamolio sam da nam Austrija pomogne na našem europskom putu, da Austrija bude veliki prijatelj Srbije koji će ukazivati na naše greške, slabosti, sporost, da pomogne da budemo disciplinirano, radno i marljivo društvo, onoliko koliko su Austrijanci i naši ljudi koji rade u Austriji”, rekao je Vučić.

Pročitajte više