Trajekte i brodove Jadrolinije opremili automatskim vanjskim defibrilatorima

Foto: Jadrolinija.hr

U SKLOPU priprema za turističku sezonu i povećani broj posjetitelja otocima, 27 trajekata i putničkih brodova Jadrolinije opremljeno je s po jednim automatskim vanjskim defibrilatorom (AVD), uređajem koji omogućava da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pacijentu pomogne prije dolaska hitne medicinske službe.

"S obzirom da se iznenadni srčani zastoj može dogoditi bilo kome i da se brzom intervencijom, u razdoblju od tri do pet minuta, povećava mogućnost preživljavanja pacijenta, a tijekom plovidbe je osoba koja je doživjela srčani zastoj nedostupna hitnoj medicinskoj službi, odlučili smo opremiti Jadrolinijine najprometnije linije s 27 AVD uređaja", rekla je Hini ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Maja Grba Bujević.

ADV uređaji nabavljeni su u sklopu provedbe Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život", koji provode Ministarstvo zdravlja, HZHM i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Jednostavan za rukovanje, AVD uređaj sam prepoznaje srčani ritam koji zahtijeva defibrilaciju te daje glasovne i tekstualne upute o postupcima koje treba provesti.

Pomoć mogu pružiti i laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne službe. HZHM je također proveo edukaciju djelatnika Jadrolinije za pravilnu uporabu AVD-a i provedbu postupka oživljavanja.

Uređaji su postavljeni na trajekte Marko Polo, Dubrovnik, Zadar, Petar Hektorović, Korčula, Tin Ujević, Biokovo, Jadran, Hrvat, Marjan, Lastovo, Brestova, Ilovik, Mate Balota, Cres, Lubenice, Sv. Juraj, Vladimir Nazor, Bartol Kašić, Hanibal Lucić, Supetar, Sveti Krševan, Laslovo, Ston i Šoltanka, te na putničke brodove Postira i Premuda.

Provedbom Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije cilj je povećati preživljavanje u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja sa sadašnjih 10 posto na više od 50 posto.

Pročitajte više