Trebate liječenje u inozemstvu? Evo što morate učiniti!

INDEX je kontaktirao HZZO kako bismo upoznali građane što trebaju učiniti ukoliko im je potrebno liječenje u inozemstvu. Također, što trebaju učiniti ukoliko njihov liječnik odbije potpisati dokument koji bi im omogućio liječenje u inozemstvu.

> Dokument HZZO-a koji je potrebno ispuniti kako bi se predao zahtjev za liječenje u inozemstvu (PDF)

Kako su već više puta iz HZZO-a naglašavali, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje svoje osiguranike na liječenje u inozemstvo upućuje kada medicinski stručnjaci procjene da su u zdravstvenim ustanovama Republike Hrvatske iscrpljene sve mogućnosti liječenja. Pacijenti se na liječenje upućuju na osnovi vlastitog zahtjeva, na osnovi odgovarajuće medicinske dokumentacije i obveznog prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji daje doktor specijalist ili liječnički konzilij iz referentnog centra Ministarstva zdravlja nadležnog prema dijagnozi bolesti pacijenta za koju se predlaže upućivanje na liječenje u inozemstvo, kao i doktor specijalist ili liječnički konzilij druge ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi, s prijedlogom jedne ili više inozemnih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje, te nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva Direkcije HZZO-a. U slučaju da HZZO zahtjev za liječenje u inozemstvu dobije od Referentnog centra nadležnog prema dijagnozi bolesti pacijenta za koju se predlaže upućivanje na liječenje u inozemstvo, takvi se zahtjevi pozitivno rješavaju u roku od 48 sati. Isto tako naglašavamo da je HZZO osiguravajuća kuća koja plaća zdravstvene usluge, a ne postavlja medicinske indikacije za nečije liječenje. Oko 85 posto zahtjeva rješava se pozitivno.

Od 554 zahtjeva, u inozemstvo je upućeno 468 slučajeva

Tijekom 2011. godine realizirao je 468 slučajeva upućivanja na liječenje u inozemstvo, a ukupno su upućene 334 osigurane osobe,  s napomenom da su pojedine osigurane osobe ostvarile pravo na liječenje u inozemstvu u više navrata. Ukupno su predana 554 zahtjeva za upućivanje na liječenje u inozemstvo u 2011. godini, s tim da su neki osiguranici zahtjev predali više puta zbog liječenja u više navrata, pa je najbolje govoriti o broju slučajeva liječenja u inozemstvu.

Najviše osoba upućeno je u Njemačku i Austriju

Za liječenje u inozemstvu HZZO je u prošloj godini izdvojio 42.536.335 kuna. Osiguranici HZZO-a na liječenje se najčešće upućuju u djelatnostima kardiokirurgije, hematologije i oftamologije. Analizirajući podatke po skupinama dijagnoza prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB-10) najviše slučajeva upućivanja na liječenje u inozemstvo tijekom 2011. godine bilo je zbog prirođenih malformacija cirkulatornog sustava (Q20-Q28),  zloćudnih krvotvornih organa (C81-C96) te  zloćudnih tumora oka (C69.0-C69.9). Najveće povećanje broja slučajeva utvrđeno je u skupini dijagnoza endokrine bolesti, bolesti prehrane i metabolizma (E16.1-E84) i bolesti genitourinarnog trakta (N04-N97, uglavnom je riječ o upućivanju na donaciju jajnih stanica ili spermija). Najviše osiguranih osoba upućeno je u Njemačku i Austriju, ukupno 288 upućivanja, odnosno 62,6 posto svih upućivanja. Od ukupnog broja upućenih na liječenje u inozemstvo 36 posto ih je mlađe od 7 godina, a 50 posto ih je mlađe od 18 godina.

Broj realiziranih slučajeva upućivanja na liječenje u inozemstvo tijekom prvih šest mjeseci 2012. godine bio je 277, a ukupno je upućeno 230 osiguranih osoba, budući su pojedine osigurane osobe ostvarile pravo na liječenje u inozemstvu u više navrata. Tijekom prvog polugodišta 2012. godine bilo je 12,25 posto više slučajeva upućivanja na liječenje u inozemstvu u usporedbi s prvim polugodištem 2011. godine. U prvih šest mjeseci utrošeno je ukupno 21.823.798 kuna.

Što ako liječnik odbije potpisati?

Ukoliko liječnik specijalist koji liječi pacijenta nije suglasan za podnošenje zahtjeva za liječenje u inozemstvu, osiguranik može zatražiti drugo mišljenje kod drugog specijaliste u bilo kojoj drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi u Republici Hrvatskoj, no prijedlog mora sadržati jasno objašnjenje na kakvo se točno liječenje pacijent upućuje i iz kojeg razloga.

Pročitajte više