Treći kontingent kemijskog oružja napustio Siriju, dio oružja uništili na vlastitom teritoriju

Ilustracija: Guliver image/Getty images

SIRIJA je u ponedjeljak poslala u inozemstvo i treću pošiljku materijala za proizvodnju kemijskog oružja, a na vlastitom je teritoriju uništila još dio toga materijala, objavilo je međunarodno povjerenstvo koje nadzire eliminaciju kemijskoga arsenala sirijskog režima, a prenosi Reuters.

Sirijske vlasti već kasne više od mjesec dana u odnosu na dogovoreni rok za uklanjanje kemijskog oružja. Zapadni diplomati kažu kako će Sirija morati slati po pošiljku svaki drugi dan ne bi li se vratila u okvire dogovorene sporazumom sa SAD-om i Rusijom.

Zapadne sile krive vojsku predsjednika Bašara al-Asada za kolovoški napad bojnim otrovom koji je ubio više stotina civila, ali vlasti tvrde da su za taj zločin odgovorni pobunjenici koji žele svrgnuti Al-Asada.

Zajednička misija UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) objavila je kako je kontingent otpremljen u ponedjeljak bio na norveškom teretnom brodu, a u pratnji su bili kineski, danski, norveški i ruski brodovi.

U ponedjeljak je iz sjedišta UN-a u sirijskome gradu Homsu evakuirana nova skupina od oko pedesetero civila, objavio je France Presse.

Pročitajte više