Tri smjene u tri godine: Vlada će imenovati Sabinu Škrtić za novu čelnicu HEP-a

Foto: Hina

NA DNEVNOM redu Vlade je donošenje odluke o davanju suglasnosti Hrvatskim autocestama za dva kreditna zaduženja, uz državna jamstva, kod Deutsche Bank AG u iznosu od 400 i 150 milijuna eura radi urednog servisiranja dospjelih kreditnih obveza.

Pred ministrima je i odluka o davanju suglasnosti Centru za restrukturiranje i prodaju za kreditno zaduženje, također uz državno jamstvo, kod Erste&Steiermärkische Bank u iznosu od 50 milijuna eura radi podmirenja kreditnih obveza. Vlada će raspraviti i konačni prijedlog izmjena Zakona o sustavu državne uprave kojim se umjesto 20 ureda državne uprave u županijama predlaže ustrojavanje pet ureda koji se osnivaju za područje više županija.

Na zatvorenom dijelu sjednice bi Vlada, prema neslužbenim najavama, trebala Nadzornom odboru HEP-a predložiti smjenu predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Tomislava Šerića i još troje članova Uprave te tvrtke, a za predsjednicu Uprave predložiti pomoćnicu ministra gospodarstva Sabinu Škrtić.

Uprava HEP-a trenutno ima šest članova, a uz Šerića, kako se doznaje, bila bi smijenjena još tri člana - Krunoslava Grgić Bolješić, Ivan Matasić i Željko Štromar. Umjesto njih, kako se neslužbeno doznaje, ne bi bili predloženi novi članovi Uprave. Podsjetimo, Sabina Škrtić vodila je i reorganizirala Hrvatsku gospodarsku komoru nakon uhićenja Nadana Vidoševića.

Vrdoljak najavio smjene u HEP-u

Smjene u HEP-u najavio je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u intervjuu za Novu TV.

Smjene bi se trebale dogoditi za 7 do 10 dana, rekao je Vrdoljak. Na pitanje kako objašnjava potez HNS-ovke u HEP-u koja je zaposlila i sina i kćer i snahu i zeta, Vrdoljak je rekao: "Ako se dogodi ovakav primjer koji se sada pojavio, ozbiljno ću obratiti pažnju i vidjeti koja je povijest toga".

Pročitajte više