Tržišta u panici: "Stvari počinju izgledati kao azijska financijska kriza u kasnim 90-im"

Foto: Hina

BURZE u Aziji danas bilježe najnižu vrijednost u posljednje tri godine uslijed nastavka egzodusa investitora i zabrinutosti da se usporavanje u Kini prelijeva na globalna tržišta, javlja Reuters

"Tržišta su u panici. Stvari počinju izgledati kao azijska financijska kriza u kasnim 90-im. Špekulanti prodaju imovinu koja se čini najranjivijom," rekao je Takako Masai voditelj istraživanja tokijske Shinsei banke.  

Na udaru su burze od Japana do Indonezije nakon što se Peking usprkos očekivanjima tijekom vikenda suzdržao od novih smjernica za održavanje vrijednosti dionica koje su prošlog tjedna pale za 11 posto.    

"Kina bi mogla biti prisiljena na daljnju devalvaciju juana, ukoliko njena ekonomija posustane, a tržišta dionica uračunavaju izglede da će slabija valuta pojačati negativan utjecaj usporene kineske ekonomije," kaže Eiji Kinouchi, glavni analitičar Daiwa Securities u Tokyju.

Bojazan da će Kina dovesti do globalnog ekonomskog usporavanja još je u petak srušila dionice na Wall Streetu koje se obično smatraju sigurnim utočištem. Na američkim burzama je zabilježen najveći jednodnevni pad u posljednje četiri godine.

Cijena bakra, koja slovi kao barometar globalne industrijske potražnje također se spustila na najnižu razinu u posljednjih šest godina, dok je vrijednost aluminija pala na razinu s početka Velike recesije u 2009. godini.

Pročitajte više