Tržište rada: Više poslova u Hrvatskoj, ali i izvan nje

Screenshot: mojposao.net

PREMA podacima portala MojPosao, u prvih šest mjeseci ove godine objavljeno je više od 11 tisuća oglasa za posao, odnosno 18 posto više u odnosu na isti period lani.


Najtraženija zanimanja su konobar, kuhar, prodavač, programer, prodajni predstavnik, knjigovođa, komercijalist, frizer, vozač te vozač kamiona, a najveća ponuda i potražnja očekivano je na području turizma i ugostiteljstva, trgovine i proizvodnje, odnosno zanatskih usluga. Najveći porast broja oglasa zabilježen je kategorijama "Sigurnost i zaštita", "Promet, transport i pomorstvo" te "Skladištenje i logistika".

U više od polovice slučajeva traže se radnici sa srednjom stručnom spremom, dok se u 33 posto slučajeva traže stručnjaci sa visokom stručnom spremom. U najvećem broju oglasa tražilo se radno iskustvo, napredno poznavanje engleskog jezika i informatička pismenost, te se nudio stalni radni odnos.

U prvoj polovici godine objavljeno je i gotovo 300 oglasa za radna mjesta dostupna i osobama s invaliditetom, što je porast od čak 13 posto.

S druge strane, raste i broj oglasa za rad u inozemstvu: uz porast od čak 29 posto u odnosu na prvo polugodište lani, ponuđeno je 300 radnih mjesta izvan Hrvatske. Najviše oglasa za inozemstvo objavljeno je za radna mjesta u Njemačkoj, iza koje slijede Austrija, Mađarska te Slovenija.

Pročitajte više