Tsipras: ECB će direktno financirati Grčku

Foto: Hina

LIDER grčke ljevice u opoziciji Alexis Tsipras kaže da Europska središnja banka (ECB) Grčku ne može isključiti iz programa "kvantitativnog olakšanja" čija se implementacija iz dana u dan čini sve izglednijom.

Govoreći na stranačkom skupu u subotu, tri tjedna prije parlamentarnih izbora najavljenih za 25. siječnja, Tsipras je rekao da će njegova stranka osigurati otpisivanje grčkog duga unutar novih pregovora oko programa međunarodne pomoći uvjetovanog strukturnim reformama.

Izbori u Grčkoj će se održati tri dana nakon sastanka ECB-a  na kojem bi središnja banka mogla usvojiti program "kvantitativnog olakšanja" koji podrazumijeva stvaranje novog novca i manje-više direktno financiranje članica eurozone kupnjom državnih obveznica, piše Reuters.

"Laka lova"

Tsipras je izrazio nadu da će predsjednik ECB-a Mario Draghi konačno donijeti odluku o programu i dodao kako Grčka ne može biti isključena kao što to sugeriraju političari u pojedinim nacijama, uključujući Njemačku.

"Kvantitativno olakšanje ECB-a i direktna kupovina državnih obveznica mora uključivati Grčku," rekao je Tsipras.

Komentar podcrtava pritisak kojeg u susret odluci trpi Draghi čijem se planu stimulacije europske ekonomije protivi Njemačka iz straha da će lako dostupan novac dokinuti glavni poticaj vladama koje su se pokazale nespremne za uvođenje strukturnih reformi.


Syriza, koja u anketama trenutačno uživa blago vodstvo ispred vlade desnog centra premijera Antonisa Samarasa  u posljednjim je mjesecima ublažila svoj ton, obećavši da će Grčku zadržati u eurozoni i da neće jednostrano odbaciti program pomoći.

Napetost na financijskim tržištima

Usprkos navedenom, financijska tržišta ne skrivaju napetost, a Njemačka otvoreno sugerira da eurozona može izdržati izlazak Grčke.

>Strah od Syrize i najave ECB-a srušile europsku valutu: Euro na najnižoj razini od 2006. godine

Tsipras se u svom govoru od subote nije ustručavao podbadati njemačku kancelarku Merkel i ministra financija Wolfganga Schaeuble rekavši da će Grčka pod njegovim vodstvom ukinuti velik broj mjera štednje koje je nametnula "troika".

"Mjere štednje su iracionalne i destruktivne, da bi se vratio dug treba nam hrabro restrukturiranje," rekao je.

Pročitajte više