Tučnjava na 7,5 tisuća metara: Alpinisti uvrijedili šerpe tijekom uspona na Mount Everest pa jedva izvukli živu glavu

Foto: Guliver Image/Getty Images

NEPALSKA policija istražuje navodnu tučnjavu koja je izbila između dvojice poznatih europskih alpinista i njihovih nepalskih vodiča - šerpi, tijekom uspona na najvišu planinu svijeta Mount Everest.

Kako javlja BBC, nesuglasice su započele nakon što je par penjača, Ueli Steck iz Švicarske i Simone Moro iz Italije, izignorirao šerpe koji su im rekli da pričekaju dok oni ne postave užad. Šerpe su ih, kako su rekli, napali nakon što su se vratili u šator u Kampu III. na 7,470 metara.

Nakon incidenta alpinisti su spakirali najnužnije stvari i spustili se u bazni logor "jer im se to učinilo najsigurnijim".

Jedna verzija događaja je ta da su šerpe rekli alpinistima da ih puste naprijed kako bi postavili užad, ali su ih oni odbili poslušati te su nastavili s usponom te odlomili komad leda koji je pogodio nepalske vodiče. Moro je rekao "da je udarac ledenim komadićem prirodna pojava na ledenoj površini" te da ni jedan šerpa nije ozlijeđen.

Alpinisti vjeruju da se vođa šerpa uvrijedio jer su alpinisti napredovali neosigurani i vrlo brzo. Kada su se vratili u šator, skupina nepalskih vodiča napala je njih dvojicu i trećeg člana ekspedicije, Britanca Jonathana Griffitha. "Vodiči su u trenutku postali agresivni te, ne samo da su počeli udarati alpiniste, već su ih počeli gađati i kamenjem. Neimenovani svjedok rekao je za AFP da je događaj bio "strašan za vidjeti" te dodao da su alpinisti zamalo ubijeni.
 

Pročitajte više