Turska mora ostati razumna: "Assadovi posljednji trzaji u smrtnoj borbi izazvat će požar svjetskih razmjera"

TURSKE snage i četvrtog su dana uzvratile vatru nakon što su Sirijci minobacačem pogodili tursko pogranično selo Guvecci u pokrajini Hatay, piše BBC. Selo je pogođeno tijekom intenzivne borbe sirijskih snaga i pobunjenika u pokrajini Idlib. Danas su stigle i vijesti da su pripadnici sirijske vojske u Aleppu ubili četiri turska državljanina koja su se borila u redovima pobunjenika. Minobacačima je uništeno sedam putničkih automobila u kojima su se nalazili pobunjenici, a među njima su bila četiri turska državljanina.

Turski je parlament nakon napada odobrio vojnu akciju na području Sirije, a premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je Siriju da zemlje "nisu daleko od rata", no naglasio je kako odluka parlamenta ne znači da će do rata doći. Jučer su u Akcakale stigli i turski tenkovi i protuzračni projektili.

Erdogan: Sve smo bliže ratu

Turski premijer Tayyip Erdogan upozorio je jučer da njegova zemlja "nije daleko" od rata sa Sirijom nakon ovotjednih prekograničnih napada, što ukazuje na opasnost da pobuna protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u sukob uvuče i susjedne zemlje. U govoru okupljenom mnoštvu u Istanbulu Erdogan je upozorio da bi Assadova vlada učinila fatalnu grešku ako se odluči na sukob s Turskom.



Rusija stala na stranu Sirije

Sinoć se napokon oglasila i Rusija, koja je pozvala Tursku da ostane mirna i izbjegne bilo kakvu akciju koja bi povećala napetost sa Sirijom nakon niza prekograničnih napada koji su izazvali oštra upozorenja Ankare.

Ruska je izjava odgovor na odluku turskog parlamenta od četvrtka da odobri prekogranične napade u slučaju novih napada.

"Izražavamo nadu da će turska strana iskazati suzdržanost i neće poduzeti korake koji bi vodili daljnjem pogoršanju stanja u regiji", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.


"Turska mora ostati razumna"

"U konfliktu sa Sirijom Turska mora ostati razumna i ne poduzimati nikakve vojne solo-akcije kako ne bi izazvala požar velikih razmjera, koji nikomu ne odgovara - osim Asadu", smatra komentator Deutsche Wellea Bahaeddin Güngör.

"Šef sirijskog režima Bašar al Asad ne ponaša se ništa drukčije od nedavno srušenih arapskih tirana. Njegovi trzaji u smrtnoj borbi postaju sve ekstremniji, a njegovo samoubojstvo na rate napreduje. Granata koja je eksplodirala u turskom pograničnom mjestu Akcakaleu i usmrtila nedužne ljude nije ništa drugo nego Asadov pokušaj da izazove jednog jakog susjeda i u regiji za sobom ostavi spaljenu zemlju, kad on više ne bude predsjednik", dodaje Güngör.

Pročitajte više