Turska na čekanju: Odgođeni pregovori za ulazak u EU

Foto: Guliver Image/Getty Images

MINISTRI vanjskih poslova Europske unije poduprli su prijedlog Njemačke te odgodili pregovore za ulazak Turske u EU za otprilike četiri mjeseca, piše BBC.  Pregovori su trebali biti nastavljeni sutra, no Njemačka, Austrija i Nizozemska kritizirale su neuspjeh Turske u rješavanju nedavnih prosvjeda. Predstavnici Njemačke i Turske razmijenili su oštre riječi prošlog tjedna u razgovoru o policijskim mjerama protiv prosvjednika, koje su uključivale vodene topove i suzavce.

Njemački je ministar vanjskih poslova, Guido Westerwelle, umirio tenzije s Turskom izjavivši kako je imao "veoma dobru, konstruktivnu" raspravu s turskim ministrom Ahmetom Davutogluom jučer navečer.

Davutoglu je optimističan te tvrdi kako ne vidi nikakvih prepreka za obnavljanje pregovora s EU kada za to dođe vrijeme.

EU ministri vanjskih poslova složili su se oko nastavljanja pregovora za pridruživanje Turske, no tek nakon što Turska podnese izvješće o napretku u listopadu.

Od sveukupno 35 poglavlja koja se moraju raspraviti prije ulaska u EU, otvoreno je samo 13 njih otkad su turski pregovori započeli u 2005. godini. Njih osam je stavljeno na čekanje zbog turskih razmirica sa Ciprom, a samo je jedno poglavlje, ono o znanstvenom istraživanju, raspravljeno i zatvoreno.

Pročitajte više